tekst

Verbinding

Blog 1 over Netwerk Fabriek

Netwerk Aalst is een huis met vele kamers en stemmen. 2020 startte met de ontplooiing van Netwerk Fabriek. Het grijpt terug naar de wortels van Netwerk Aalst als een open huis waar iedereen welkom was; activisten, kunstenaars en kunstliefhebbers, bewoners van Aalst en daarbuiten.

Met Fabriek willen we inzetten op de maatschappelijke noden die het hier en nu van het stedelijke weefsel bepalen. Verschillende activiteiten werden gepland, een uitgebreide scholenwerking werd opgestart, organisaties werden gecontacteerd om samen programma te maken en dan was er maart 2020.

De hele wereld viel stil. We zijn een solidair huis en onmiddellijk zochten we naar manieren om geplande activiteiten op een later moment of op een andere manier te laten doorgaan. Maar deze gezondheidscrisis blijkt hardnekkig te zijn en we blijven beperkt in onze werking.

Door het onvoorspelbare karakter van Covid-19 worden andere noden aan de oppervlakte gebracht. Oproep tot inzamelen van laptops voor scholen, meewerken aan een wandelroute met de stad, iedere week komen kunstenaars vlaggen hangen aan het huis. Nieuwe maatregelen kondigen zich aan wanneer we in de zomer activiteiten kunnen organiseren.
Organisaties kloppen bij ons aan om hun aanbod in Netwerk Aalst te laten doorgaan door gebrek aan eigen ruimte. Andere zoeken naar inhoudelijke aanvulling van hun aanbod.

Coprogrammatie is iets waar we al langer willen op inzetten. De gezondheidscrisis heeft dit alles in een versneld tempo aan de oppervlakte gebracht. Meer dan ooit willen we op deze manier als een open huis fungeren.

  • Charlotte Geeraert

08.01.2021