tekst

Verbouwblog

Volg de verbouwingen van Netwerk Aalst

25/05/2023

Stap voor stap nadert de oplevering. Deuren en ramen zijn onderweg. Alle binnenschrijnwerk is opgemeten en in bestelling geplaatst. De voorbije maanden werd de nieuwe trap in de ontvangstruimte bekist, gestort en gepolijst. De brandweer maakte een rondgang en bracht advies uit over een aantal hangende kwesties. Zo goed als alle brandvertragende gipswanden zijn intussen opgetrokken. Op het gelijkvloers hangen alle radiatoren. En de pakhuizen op de tweede en bovenste verdieping kregen een nieuwe gasketel met radiatoren. Door nieuwe wanden kunnen de pakhuizen binnenkort afgesloten worden en ter beschikking gesteld van de partnerorganisaties die dit najaar intrekken. De architecten hebben nog enkele ingrepen uitgetekend voor de tentoonstellingsruimte, de binnentuin, die intussen werd geleegd en opnieuw gewit. Klaar voor de openingsactiviteiten die achter de schermen vorm krijgen.

30/03/2023

Maart bundelt diverse karweien op onze werf. De aannemer monteert de laatste ventilatiekanalen. Heel wat binnenmuren worden ingepakt met brandvertragende panelen. Her en der in het gebouw vinden er metselwerken plaats zodat de opmeting en bestelling kan gebeuren van het schrijnwerk. Tijd ook voor dorpels en plinten. In de filmzaal verschijnt een voorzetwand. Het lichtplan krijgt vorm. En de voorbereidingen starten van de bekisting van de centrale en de keldertrap.
Voor de collega’s van Netwerk Aalst is thuiswerk enkele dagen de norm wanneer de verwarmingsketels worden afgekoppeld, oude verwarmingsbuizen vernieuwd en verlegd. Intussen betrekken we de toekomstige gebruikers van ons huis bij heel wat beslissingen over de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de entree, foyer en keuken. Meer inspraak voor meer gedragenheid.

02/03/2023

Het is de kortste maand, maar in Aalst gaat februari nog sneller voorbij. Tijdens de carnavalsweek wordt de werf namelijk hermetisch afgesloten. Ontoegankelijk voor aannemers en onderaannemers die verlof nemen. Maar ook om de werf te beschermen tegen al te dolle feestvierders die aan de Houtkaai passeren. Ook de straat moet ontruimd: toiletten en containers worden tijdig afgevoerd of verplaatst.

Voor en na het feestvieren wordt vooral vooruitgang geboekt met de ventilatie. Alle boorgaten zijn afgetekend en gemaakt, de luchtgroep geleverd en de kanalen gemonteerd. Pas nu zien we de ware schaal van alle ventilatiekanalen en de ruimtelijke impact in de filmzaal en op het gelijkvloers.
Na veel wikken en wegen (én rekenen) bestelden we afgelopen week de nieuwe bioscoopzetels. Wat de kleur betreft houden we jullie graag nog even in spanning…

31/01/2023

Op 9 januari startte de werf weer op. Feestelijk, met koffie én koeken voor de bouwers, aannemers, architecten, ingenieurs en de collega’s van Netwerk Aalst. Ondertussen zijn alle wanden in snelbouwsteen op het gelijkvloers opgetrokken, waardoor de
contouren van het sanitair, de keuken en de opslagruimte zijn uitgezet. Het hanteren van de breekbare snelbouwstenen waarbij het lijnenraster moet doorlopen, vraagt tijd en focus van meestergast Kevin Van Caelenberg. Voor de lift is er een gat gemaakt op de eerste verdieping. En een nieuwe scheidingswand is opgetrokken tussen de foyer en de tentoonstellingsruimte. Wekelijks op de werfvergaderingen worden bouwmaterialen afgewogen en kleuren bijgestuurd. Zo wordt de nieuwe, centrale trap, die oorspronkelijk in berk was voorzien, uitgevoerd in beton. Inmiddels zijn ook de details van het binnen- en buitenschrijnwerk beslist en is het sleutelplan gefinaliseerd.

21/12/2022

December en de grootse afbraakwerken zijn bijna achter de rug. Er is opvallend meer daglicht dat binnenvalt en de open ruimte oogt een pak ruimer. Het wordt met de dag duidelijker hoe de gerenoveerde benedenruimte zal functioneren in de toekomst. De liftschacht is gemetst en er is een nieuwe betonnen vloer gestort, waaronder nieuwe nutsleidingen liggen en wapening. Er is gepolierd en de zaagsneden zijn geslepen. De werf is ondertussen in vakantiemodus. Twee arbeiders verlijmen nog deze week de snelbouwstenen voor het sanitair en de keuken en nemen dan ook hun kerstbreak. Op 9 januari start de werf opnieuw op.

24/11/2022

Stabiliteit blijft ook in november de meeste aandacht opeisen. Week na week worden nieuwe funderingen voorbereid en gestort. De liftput kreeg nog enkele extra micropalen zodat de nieuwe schacht kan worden opgebouwd. De betonnen vloer van de toekomstige ontvangstruimte werd uitgebroken waarna archeoloog Peter Cosyns (PeCO ARCHEO) nog vier extra boringen uitvoerde in zijn queeste naar de oorspronkelijke stadsomwalling. Zonder resultaat echter. Intussen is de kelder zo goed als klaar en verschijnen bovengronds de eerste afvoerbuizen voor de nieuwe sanitaire voorzieningen. In functie van een betere toegankelijkheid worden nu ook nieuwe deur- en raamopeningen gemaakt in de façade richting Dender.

26/10/2022

Oktober is de maand waarin letterlijk de fundamenten worden gelegd van deze verbouwing. Verbouwen aan de oevers van de Dender vraagt extra aandacht voor de stabiliteit van ons pand. Kathleen Mertens, ingenieur stabiliteit van het bureau BAS bewaakt dan ook nauwgezet de werken.

Na een kort archeologisch onderzoek, werden tientallen micropalen tot 16 meter in de ondergrond geheid die de stevigheid van ons gebouw moeten garanderen. Nieuwe betonnen funderingen werden gegoten in de nieuwe ontvangstruimte en foyer. De liftput werd uitgegraven en ook daar wordt de fundering voorbereid. Alle glazen tegels die in de lengte van ons gebouw liggen, onder meer in de filmzaal, werden verwijderd en met beton volgestort. En terwijl de basis wordt gelegd, starten de voorbereidingen aan de luchtgroep en de lift. Binnenkort meer…

30/09/2022

Stipt op maandag 5 september startte aannemer Camimmo de verbouwingen van Netwerk Aalst met het oog op een betere toegankelijkheid en duurzaamheid. In minder dan een dag waren de ramen aan de Houtkaai weggenomen en de nodige machines binnengereden. In de façade richting Dender werd een gat geslagen voor de toekomstige ingang en ontvangstruimte. Verschillende binnenmuren werden afgebroken, onder meer voor een vide waar later een nieuwe trap en lift zullen komen. De toiletten werden ontmanteld, elektriciteit en waterleidingen herleid. Op minder dan een maand zijn alle afbraakwerken afgerond. Na de montage van extra micropalen voor meer stabiliteit, start een kort archeologisch onderzoek op de site.

30.09.2022