tekst

Vruchtbare grond

BLOG 2 OVER NETWERK FABRIEK

In de zomer van 2020 hadden we wat bewegingsruimte. Met veel goesting konden we de deuren openslaan en opnieuw bezoekers ontvangen. Babbels slaan met de bezoekers is echt de determinerende factor op de weg die we voor Netwerk Fabriek voor ogen hebben. Niets zo boeiend als uit informele ontmoetingen en gesprekken de polsslag te voelen van wat er omgaat, te horen wat mensen bekommert of wat hen enthousiasmeert.

Hoe kan Netwerk Aalst een antwoord zijn op de beperkingen die deze gezondheidscrisis met zicht meebrengt? We hebben een groot gebouw met vele ruimtes, op welke manier kunnen we ons gebouw inzetten? Op welke manier kunnen we een artistiek antwoord geven op bepaalde noden? Door te luisteren naar onze bezoekers was het duidelijk dat hier verdere stappen moesten gezet worden.

We hadden uitgebreide babbels met de dames van de breiclub, een fantastisch vriendengroepje uit de buurt dat 2x per week komt breien – met de nodige afstand, uiteraard.
Ook Broeiklas, een organisatie die aan huiswerkbegeleiding doet voor lagere schoolkinderen, heeft de weg naar ons gevonden. De kinderen hadden nood aan andere uitdagingen na weken thuis te zitten. Lokale kunstenaars werden geselecteerd voor een tentoonstelling in Netwerk Aalst, jonge rappers uit de buurt kwamen repeteren. Zo trachten we een adequaat antwoord te bieden op de vragen die steeds vaker onze kant op komen.

De ontmoeting tussen al deze verschillende personen zorgde voor een dynamiek die de strenge maatregelen oversteeg.

Vanaf dit moment was het zaadje geplant.
Het was een vruchtbare zomer.

  • Charlotte Geeraert

14.01.2021