tentoonstelling

Alle Programma

Atlas Unlimited

Karthik Pandian & Andros Zins-Browne

Sinds 2011 onderzoeken Karthik Pandian en Andros Zins-Browne het beeld van de revolutie in de nasleep van de Arabische lente. Atlas Unlimited is hun meest recente project en vindt plaats in verschillende internationale kunstruimtes. Het tentoonstellingsproject past zich aan deze verschillende contexten aan, en ziet er dus telkens anders uit.

In Netwerk Aalst tonen de kunstenaars een beschilderd theaterdoek, fragmenten van sculpturen en artefacten die pleinen, monumenten en scenografieën uit Caïro, Palmyra, Ouarzazate, Marrakesh en Aalst afbeelden, waaronder het atelier van de Syrische beeldhouwer Zakaria Almoutlak.

Deze gefragmenteerde en onafgewerkte objecten en afbeeldingen zijn voortdurend in verandering. Een cast van bouwers – waaronder beeldhouwers, schilders, carnavalisten en performers – gebruiken ze, bouwen ze verder op, halen ze uit elkaar of herstellen ze in de tentoonstellingsruimte. Terwijl deze bouwers aan het werk zijn, vertellen ze verhalen over migratie, vestiging en heropbouw – verhalen die persoonlijke getuigenissen vermengen met fictieve vertellingen.

Atlas Unlimited gaat in op de onstabiele werkelijkheid die eigen is aan migratie en mobiliteit – aan de beweging van mensen, plaatsen en objecten. Een omgeving waar niets is wat het lijkt, waar beelden of objecten nooit helemaal voltooid zijn of feit en fictie met elkaar botsen, kan verlammend werken. Voor de kunstenaars brengt deze onduidelijkheid echter ook mogelijkheden met zich mee, niet alleen om een stroef begrip van identiteit en lokaliteit uit te dagen, maar ook om toekomstscenario’s te bedenken waarin mensen die meestal in een beeld gevangen blijven, ook daadwerkelijk een stem krijgen.

Credits

Karthik Pandian & Andros Zins-Browne: Atlas Unlimited (Acts I-III), Netwerk Aalst, 29 september – 16 december 2018

Bouwers, in volgorde van verschijning:

Zakaria Almoutlak is een beeldhouwer uit Syrië die in Brussel woont
Gaia Carabillo is een kunstwerker uit het Zuiden
Nada Ghosn is een vertaler Engels-Frans-Arabisch die Parijs gevestigd is
Maren Greinke is Professor of Set Design aan de Hochschule für Bildende Künste in Dresden. Haar studenten zijn Erik Hamann, Jule Mainka, Katharina Kriseleit, Niklas Müller & Valentin Hammermeister
De Looizemaanen is een carnavalsgroep uit Aalst
Ilyas Odman is een choreograaf die in Istanbul woont
Nerses Vardanyan is een beeldend kunstenaar van Armeense afkomst die werkt en woont in Aalst
El Dakhlaweyya is een band van Shaabi muzikanten uit Alexandrië in Egypte
Maika Garnica is een kunstenaar die in Antwerpen woont
Makhlouf is een cartoonist die in Cairo gevestigd is

Productie: Sien Van Dycke (Brussel), Katie Soule (Cambridge, US), Menna Khalil (Cairo) en Netwerk Aalst, met dank aan de Aalsterse carnavalsgroepen Steirk en Zwisjelmoizen

Atlas Unlimited (Acts I-VI): Karthik Pandian & Andros Zins-Browne is een co-commissie van Netwerk Aalst en Logan Center Exhibitions, gecoproduceerd door Precarious Pavilions Antwerpen en The Great Indoors, met de steun van The Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts.

29.09.2018-16.12.2018

Kunstenaars