tentoonstelling

Alle Programma

Façade

Stijn Ank & Public Team / Stefaan Dheedene / Alice De Mont / Anna Malagrida / Lucie Renneboog / Charlotte Moth / Veerle Michiels / Jurgen Ots / Piki & Liesbet Verschueren / Lotte Van den Audenaeren / Sofie Van der Linden / Dirk Zoete

Een ‘façade’ is de buitenste gevel van een gebouw. Ze fungeert als de grens tussen het private en het publieke, tussen de binnen- en buitenruimte, tussen het innerlijke en het uiterlijke. Even vaak is ze een masker, dat iets of iemand verbergt. De kunstenaars in de tentoonstelling geven elk een antwoord op de volgende vragen: wat schuilt achter de façade? Kan men een bouwwerk begrijpen als een lichaam, waarvan de vensters de ogen zijn en de façade het aangezicht? Hoe verbeeldt architectuur de dromen, de verwachtingen en de angsten van de mens?

De façades van de stad Aalst, haar industrie in het centrum, haar ingrijpende stadsvernieuwing inspireerden de kunstenaars: meer bepaald een nieuw opgetrokken kantoorgebouw aan de rand van de E40 (Piki & Liesbet Verschueren), de Tereos-Syralfabriek (Alice De Mont en Stefaan Dheedene), oude postkaarten (Dirk Zoete) of een lege winkelvitrine in de stad (Veerle Michiels).
Het lokale wordt geconfronteerd met het internationale: Charlotte Moth voert de Parijse modernistische façades op als hoofdrolspelers; Anna Malagrida onderzoekt de illusie van ruimte in het interieur van een schuilplaats in de Jordaanse woestijn. Ook het waanzinnige is niet ver: Jurgen Ots ziet de hellepoort, de muil waarin de stervelingen worden opgeslokt, als de ultieme, apocalyptische façade.

De tentoonstelling biedt zo een eigenzinnige blik op de stad en de verhouding tussen haar bewoners en architectuur.

Façade wordt om 17:30 officieel geopend door de heer Dauwe, gedeputeerde van de Provincie Oost-Vlaanderen en burgemeester Uyttersprot. Na de opening biedt de Provincie Oost-Vlaanderen een receptie aan.

Op dinsdag 13 november, 19:00 geeft Dirk Zoete een lezing gevolgd door een gesprek, voor de Film+ Façades.

—_Façade_ is een samenwerking tussen CBK Zeeland (Middelburg), Be-Part (Waregem) en Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst (Aalst). De interregionale samenwerking wordt gesteund door Euregio Scheldemond en de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland. Meer info op— —www.facade2012.nl—

€ 1

23.09.2012-18.11.2012

Gerelateerd programma

Façades

Opa-locka will be Beautiful (Armand Morin) / Song Mountain Area The Centre Direction (Fanny Zaman) / Low Relief II (Yael Bartana) / The Black Tower (John Smith)