tentoonstelling

Alle Programma

If I Could Wish for Something

Dora García

If I Could Wish for Something ontleent zijn titel aan een Duits Weimar-lied uit 1930. De zangeres uit het lied wil gelukkig zijn, maar ook weer niet te gelukkig, want verdriet is voor haar een toevluchtsoord geworden. Dit gevoel is tekenend voor de moeilijke ‘liefdesgeschiedenis’ tussen het feminisme en het socialisme, tussen liefde en revolutie. De ‘vrouwenkwestie’ werd door elke revolutionaire beweging sinds de 19de eeuw steeds voor zich uit geschoven. Decennia van ontgoocheling maken deel uit van de feministische geschiedenis.

De tentoonstelling brengt twee recente films van Dora García samen, Love with Obstacles en If I Could Wish for Something. Beide films vormen een onderdeel van Amor Rojo een project rond de complexe erfenis van Alexandra Kollontai (1872-1952). Alexandra Kollontai was een marxistisch theoreticus en figuur uit de Oktoberrevolutie. Een verdediger van de vrouwenrechten en een seksueel activiste. Haar inzichten lijken geschreven voor de toekomst en zijn vandaag meer dan ooit relevant. Reeds in de jaren twintig kloeg ze zaken aan als; de onbetaalde arbeid van vrouwen in het gezin, seksuele vrijheid, abortierechten, de combinatie van werken met de zorg voor kinderen en discriminatie van vrouwen op de arbeidsmarkt. De inzichten van Kollontai zoals the ‘younger sister’ (waarmee de klasse kwestie in het feminisme geïntroduceerd werd) en ‘comradely love’ (het idee dat liefde geen privé-aangelegenheid is, maar een politieke) klinken vandaag zeer sterk door in het intersectionele en het Derde Wereld feminisme.

Samen met de tentoonstelling wordt de gelijknamige publicatie If I Could Wish for Something uitgebracht. Deze publicatie brengt een groep auteurs bijeen met verschillende expertises die samen het centrale onderwerp schetsen: het niet vervullen van de beloftes aan vrouwen door de revolutie. Het boek bevat bijdragen van: Antonio Cataldo, Saddie Choua, Paloma Contreras Lomas, Dora García, Agnieszka Gratza, Carla Lamoyi, Hilde Methi, Andrea Valdés, Sayak Valencia en Pieternel Vermoortel.

De tentoonstelling If I Could Wish for Something wordt gerealiseerd in een samenwerking tussen Fotogalleriet Oslo en Netwerk Aalst en is op beide locaties te zien. De tentoonstelling in Fotogalleriet Oslo loopt van 03/09/21 tot 17/10/21. In Netwerk Aalst van 11/09/21 tot 19/12/21.

LETTERS OF DISAPPOINTMENT

30 september, 18:30

Een performance door Dora García

Zonder reservatie

Meer informatie >

11.09.2021-19.12.2021

Kunstenaars

kunstenaar

Dora García