tentoonstelling

Alle Programma

New Songs for Old Cities

HISK

Met Aziz Hazara, Che-Yu Hsu, Dani Gherc?, Diego Lama, Dries Boutsen, Elisa Pinto, Gaëlle Leenhardt, Hadassa Ngamba, Helen Anna Flanagan, Katya Ev, Luca Vanello, Nikolay Karabinovych, Nokukhanya Langa, Olivia Hernaïz, Oussama Tabti en Paulius Šliaupa

Gecureerd door Daniella Géo, Piet Mertens en Pieternel Vermoortel

New Songs for Old Cities

De tentoonstelling New Songs for Old Cities kijkt naar de plaats van kunst en kunstenaars als residenten in de stad.

De infrastructuur die we bewonen is vaak opgetrokken voor andere dan zijn huidige functies. Onze straten dateren van honderden jaren geleden. Onze gebouwen zijn geladen met herinneringen, dromen en ambities uit verschillende tijdperken.

De residenten van het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) reflecteren over hoe hun werk een stadsbeeld kan bewonen en over de mogelijke weerklank van hun artistieke stem. Een lied kan een plaats bevolken, een narratief aanreiken of een achtergrond creëren, variërend van heerlijk en kritisch tot ondraaglijk pijnlijk. Het lied is vluchtig en kan komen en gaan, het kan wat langer blijven hangen of verdwijnen om later herontdekt te worden.

Aalst is een historisch gegroeide stad met hedendaagse uitdagingen. Zo vragen we ons af hoe we andere klankkleuren, tonaliteiten, melodieën en ritmes kunnen versmelten? Hoe kunnen we kakofonie omvormen tot een harmonische veelheid aan stemmen? Wat zijn de liederen van onze tijd en welke liederen willen we onze kinderen leren.

New Songs for Old Cities markeert het begin van een structurele samenwerking tussen Netwerk Aalst, HISK en Stad Aalst. Elke twee jaar krijgt een HISK-resident de opdracht om een project (tentoonstelling, kunstwerk, evenement) te ontwikkelen in de stad Aalst. De relatie tussen kunstenaar praktijk en de specifieke stedelijke omgeving staat hierbij centraal. De samenwerking biedt kunstenaars institutionele ondersteuning na het postgraduaat van het HISK kortelings te hebben afgerond.

 

23.01.2021-28.02.2021