tentoonstelling

Alle Programma

Rewinding Internationalism

Didem Pekün, susan pui san lok, Wendelien van Oldenborgh

‘Rewinding Internationalism’ bestaat uit installaties, klank, film, archiefmateriaal en performances. De tentoonstelling omvat een nieuwe film van Didem Pekün, een multimedia installatie van susan pui san lok, werk van Wendelien van Oldenborgh, een uitgebreide onderzoekspresentatie en de klanken van de Belgische New Beat.

De jaren negentig dienen als vertrekpunt voor de tentoonstelling. Een decennium lang viel de opkomst van de globalisering en het zogenaamde ‘Einde van de geschiedenis’ samen met de heropleving van etnonationalisme in Europa. Binnen kunstwereld werd een ‘nieuw internationalisme’ omarmd dat opriep om een ​​einde te maken aan het centraal stellen van West-Europa en Amerika. Het internationalisme moest de witte, westerse dominantie heroverwegen, hoewel het concept alsnog bedacht was vanuit die witte, westerse positie.

Eerder dan de totale geschiedenis van de jaren negentig te tonen of een sluitend overzicht te geven van ‘internationalisme’, beweegt de tentoonstelling tussen verschillende locaties en scènes. Centraal in deze verkenning staat het archief. Beelden, klanken en referenties worden op een suggestieve in plaats van een verduidelijkende manier gebruikt.

De tentoonstelling is bedacht en ontwikkeld tijdens een pandemie waarin het idee van internationalisme weer volop in beweging is. De sluiting van nationale grenzen, isolatie en schermtijd hebben een diepgaand effect op de manier waarop mensen met elkaar omgaan. De werken in de tentoonstelling zijn gemaakt of aangepast aan de beperkingen van de pandemie. Meer dan dat, richten de gefragmenteerde repetities van de tentoonstelling zich tot het huidige gevoel van onzekerheid, onheil en herhaling, over ruimte en tijden heen.

Volgende versies van Rewinding Internationalism zullen plaatsvinden in Van Abbemuseum, Eindhoven (opening november 2022) en Villa Arson, Nice (opening juni 2023).

Gecureerd door Nick Aikens

Onderzoeksprojecten Revista de Critica Cultural, The Three Ecologies en Internationalist Feminism (vanaf 1995) ontwikkeld met Paulina Varas; Keepers of the Waters (Chengdu en Lhasa, China, 1995-1996) ontwikkeld met Sebastian Cichocki; Contemporary Art of the Non-Aligned Countries (Jakarta, 1995) ontwikkeld met Bojana Piškur en Grace Samboh; ADN (Association pour la Démocratie à Nice), Carnivals Independents en Les Diables Bleus (1991-2001) ontwikkeld met Teresa Maffeis, Guy Ouillon en Sandra Ryvlin Rinaudo

New Beat soundtrack door Steven Keymeulen

Een uitgebreide tentoonstellingsgids met een gesprek tussen Didem Pekün, susan pui san lok en Nick Aikens begeleidt de tentoonstelling.

19.02.2022-01.05.2022

Gerelateerd programma

Rondomrond het archief

Didem Pekün en susan pui san lok in gesprek met Nick Aikens

concert

30.04.2022

Chaos Culte

Alosta Souls

Kunstenaars