tentoonstelling

Alle Programma

Sparks 2021

Francesca Grilli

IMG 2

Sparks 2021 is een performance voorafgegaan door een workshop. Het project maakt deel uit van de onderzoekspraktijk van Francesca Grilli naar het concept van het lichaam en is nauw verbonden met de verwevenheid van verschillende disciplines. In tegenstelling tot eerdere projecten (performances, video’s, sculpturen en tekeningen) waarbij het lichaam het bewijs is van de weerstand tegen het leven, de tijd en de krachten van verval, focust Sparks 2021 zich op het omverwerpen van de machtsverhouding tussen kind en volwassene.

Sparks 2021 draait om de kleine maar revolutionaire actie waarbij we het lezen van onze toekomst toevertrouwen aan kinderen als een gebaar van hoop en breuk met het verleden. Na een workshop van enkele dagen kiest en begeleidt een groep kinderen volwassenen één voor één in een verduisterde ruimte om daar éénmalig hun handen te lezen. Een onthullend en interpretatief proces wordt geactiveerd, waarin zij zelf de makers zijn van visioenen en reflecties.

De hele voorstelling is gebaseerd op drie elementen: de handen – in een tijd waarin contact ons wordt ontzegd – onze meest blootgestelde lichaamsdelen, zichtbare getuigenis van ons lichaam, contactpunt tussen verschillende generaties; het slimme handlezen, gebruikt door de kinderen als een spel om hun verbeeldingskracht en verlangens uit te drukken; de pet-sculpturen in de vorm van baseball petten met een verstelbare klep. Een speelse echo van iepen, eenmaal gedragen duiden ze het begin van de voorstelling aan en beschermen ze de kinderen tegen de directe blik van de volwassenen.

Het project Sparks, zoals ontwikkeld in zijn definitieve versie, omvat en transformeert fysieke afstand in een element van kracht. De aanraking tussen kind en volwassene is afwezig, maar wordt opgeroepen door een kleine zaklamp die de kinderen gebruiken om de volwassenen door de ruimte te laten bewegen en om hun handen te lezen.

Volgens Francesca Grilli’s reflectie transformeert Sparks 2021 daarom licht in een element van ongrijpbare transmissie dat de verlichtende kracht van de kindertijd – de sparks – vergroot en de balans van een gedeeld spel met magie omhult.

Workshop

De workshop zal plaatsvinden op 12, 16 en 18 maart met studenten van de Academie voor Beeldende Kunsten Aalst.

Performance

De performance zal op 30 oktober om 17u en om 18u plaatsvinden in Netwerk Aalst.

Reserveren is verplicht. Stuur een email naar info@netwerkaalst.be

De film Rays wordt op gelijktijdig in de cinema getoond.

Met de steun van

Project ondersteund door de Italiaanse Raad (9e editie, 2020), programma om Italiaanse hedendaagse kunst in de wereld te promoten door het Directoraat-Generaal Hedendaagse Creativiteit van het Italiaanse Ministerie van Cultureel Erfgoed en Activiteiten en Toerisme en de Vlaamse Gemeenschap.

Gepromoot door: Contemporary Locus
Projectpartner: corpoceleste_C.C.00#

Culturele partners: GAMeC (Bergamo), Associazione Teatro di Roma (Rome), Base-Milano (Milaan), Gender Bender Festival (Bologna), Immaginare Orlando (Bergamo), Kaaitheater (Brussel), Kunst Meran / Merano Arte (Merano), Level Five (Brussel), MACTE (Termoli), MAXXI L’Aquila (L’Aquila), Netwerk Aalst (Aalst), RUPERT (Vilnius), Snaporazverein (Samaden), STUK (Leuven)

Sparks 2021 bedankt: Santarcangelo Festival (Santarcangelo, IT); Welkom to the village (Leeuwarden, NL); Saal Biennaal (Tallinn, ET); workspacebrussels (Brussel, BE)

Netwerk Aalst werkt voor Sparks 2021 samen met Gardavoe, Academie voor Beeldende Kunsten Aalst en Rekker

 

30.10.2021-

Kunstenaars