tentoonstelling

Alle Programma

Vincent Meessen

My Last life

Vincent Meessen (°1971, BE/US) brengt in de tentoonstelling My Last life een ambitieuze intrige in beeld over Herbé, een dubbelpersonage van de literatuurtheoreticus en auteur Roland Barthes. Op Barthes, schrijver van Mythologieën, past Meessen het ultieme ‘mythologische’ project toe: de omkering waarin de kunstenaar niet enkel de schepper van zijn oeuvre is, maar er evengoed een rol als personage in speelt.

De tentoonstelling stelt koloniale figuren voor die zowel deel uitmaakten van Barthes’ geschriften als van zijn leven. Was zijn grootvader Louis-Gustave Binger geen ‘ontdekkingsreiziger’ die de ivoorkust aan Frankrijk toevoegde? In sculpturen, installaties, documenten en de film Vita Nova neemt Meessen de duistere kant van de relaties tussen moderniteit en kolonisatie onder de loep.

De tentoonstelling maakt deel uit van het Europees project Interreg IVa ‘2 Mers Seas Zeeën Grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma 2007-2013’. Dit project is een samenwerking tussen Aspex (Portsmouth), Boem vzw (Kunst & Zwalm), Fabrica (Brighton), l’H du Siège (Valenciennes), La Malterie (Lille) en Netwerk (Aalst). Onder het motto ‘Investeren in je toekomst’ worden duurzame strategieën voor publieksparticipatie ontwikkeld. Meer info: iriscan.org

I.s.m.

Toegang: € 1
Open tijdens events, concerten en films.

21.12.2011-03.01.2012