tentoonstelling

Alle Programma

VU DE L’EXTÉRIEUR (2019) – MESSAGES (2019)

Lucile Desamory - ALIAS

Lucile Desamory is geïnteresseerd in de grenzen van waarneming, in het ‘teveel’, het esoterische, het vervalste – in afgewezen verhalen. Deze interesse in marginale fenomenen vraagt om een voortdurende verandering van medium. Desamory maakt niet alleen films, maar ook collages, foto’s en muziek. Ze schildert, tekent en borduurt. Deze technieken combineert ze in grotere installaties, maar ook in films, hoorspelen en live performances. Voor Alias realiseerde Desamory twee nieuwe werken, VU DE L’EXTÉRIEUR en MESSAGES. Beide staan in relatie tot de langspeelfilm TÉLÉ RÉALITÉ, die een samenwerking betreft met Glodie Mubikay en Gustave Fundi en die begin 2020 in première zal gaan. Met deze film creëren Lucile, Glodie en Gustave als het ware een tunnel, een carnaval van gemeenschappelijke verhalen, een telepathisch kanaal en dus andere mogelijkheden voor engagement. Gefilmd in zowel Kinshasa als België, verhaalt TÉLÉ RÉALITÉ over de voorbereidingen voor een reality-tv-programma dat plaatsvindt tijdens het Belgische carnaval. Het programma is gefinancierd en geproduceerd door een Congolese televisiezender die een mediacoup wil plegen.

Met de installatie VU DE L’EXTÉRIEUR reflecteert de kunstenaar over de mogelijkheden van een verre blik vertrekkende vanuit de eigen cultuur. Zo ontstaat een situatie waarin binnen en buiten vervagen. De binnenkant zijnde België met zijn culturele codes. De installatie bestaat uit een witte doos met een verborgen ingang in het scherm. Deze ingang is slechts op sommige momenten zichtbaar wanneer de video loopt. De video zelf is een fragment uit TÉLÉ RÉALITÉ, geregisseerd door Glodie Mubikay en Gustave Fundi. Het toont drie Congolese vrouwen discussiërend over een reality-tv-programma dat ze plannen tijdens het Belgische carnaval. Wanneer de bezoeker het videoscherm binnenstapt, bevindt hij zich in een geheime kamer met bewakingscamera. Op de monitor zijn vreemde personages te zien in het huis waar de Blancs Moussis van Stavelot tonnen en tonnen confetti maken en opslaan.

MESSAGES resumeert de jarenlange samenwerking met de producers van O2 Studios, Glodie Mubikay en Gustave Fundi voor de productie van de speelfilm TÉLÉ RÉALITÉ. Doordat ze op verschillende continenten wonen, ontmoetten ze elkaar nooit. Toch werken ze samen dankzij media zoals Messenger en YouTube. Lucile Desamory selecteerde momenten uit hun gesprekken en schilderde ze met gouache op lange rollen papier om al doende de communicatie te vertragen en te materialiseren.

Credits:
MESSAGES (2019), gouache op papier, 3x(10m x 50cm). Courtesy Lucile Desamory.
VU DE L’EXTÉRIEUR (2019), video-installatie in samenwerking met Gustave Fundi en Glodie Mubikay, mixed media. Courtesy Lucile Desamory. Dialogen: Damien Desamory, Gustave Fundi en Glodie Mubikay. Muziek en geluidsmix: Nicholas Bussmann. Editor films: Sophie Watzlawick. Assistent: Leo Guinet. Film in RDC: Sequenties geregisseerd door Gustave Fundi en Glodie Mubikay. Acteurs: Ursule Mpaka, Hornella Mukeba, Belord Mulopo, Esther Ngalula, Antho Sifu, Doursi Tshipungidi, Rachel Vungbo. Director of Photography: Erick Kayembe. Geluid: Caleb Kayeye. Film in België: Acteurs: Artur Castro Freire, Felisa Cereceda, Lucile Desamory, Ruth Lehmann, Arnaud Liesse, Hawaly Ndayisenga, Inga Padurari, Lionel Perrinjaquet, Laura Pirard, Johan Van der Maat. Assistent regisseur: Jen Debauche. Director of photography: Artur Castro Freire. Assistent director of photography: Félix Moy. B Camera operator: Nikos Welter. Latexhoofd gemaakt door Odile Desamory. Deuren gemaakt door Lucy McKenzie, Josefine Reisch en Alison Yip. Geproducet door Netwerk Aalst, O2 Studios (Kinshasa), Goethe-Institut (Kinshasa), Haus der Kulturen der Welt (Berlijn), Mu.ZEE (Oostende), Beursschouwburg (Brussel), Ni Vu Ni Connu (Luxemburg), Collection de Bruin-Heijn (Amsterdam), PBC Pictures (Brussel), Belfilm.

28.09.2019-01.12.2019

Kunstenaars