concert

Alle Programma

CHIPKA event

Justin Bennett / Mark Bain / William Fowler Collins & Claudia X. Valdes

De CHIPKA tentoonstelling vormt de aanzet voor een event dat zich hoofdzakelijk afspeelt op locatie, met zicht op het eiland anno 2010. Het eerste luik van event doet met rondleidingen in de Aalsterse binnenstad aan cartografie op beperkte schaal, inspelend op het infrastructurele limbo dat vandaag veroorzaakt wordt door de ingrijpende bouw- en renovatiewerken in het centrum. Het gaat over veranderingen van de negentiende eeuw tot vandaag, en over de opvallende plek die de industrie nog steeds inneemt in het centrum.

’s Avonds staat op de site van de fabriek een evenement gepland met geluidskunstenaars. Dit stuk industriële architectuur, op wandelafstand van Netwerk en bepalend voor het Aalsterse stadsbeeld, is het gedroomde decor voor ruimtelijk geluidswerk van kunstenaars als. Justin Bennett, Mark Bain en William Fowler Collins & Claudia X. Valdes geven elk een concert op de parking van Syral in de Walstraat.

Justin Bennett
Bennett geldt als één van de belangrijkste geluidskunstenaars in Nederland. Hij brengt in zijn werk de geluiden waarmee we dagelijks omringd worden in kaart. Als geluidskunstenaar be-weegt Justin Bennett zich veelal buiten het circuit van musea en galeries. Bennett maakt interven-ties in de openbare ruimte, exposeert in kunstenaarsinitiatieven, presenteert zijn geluidssculpturen in de context van festivals en theaters en bestendigt zijn werk in de vorm van platen, cd’s en video’s in kleine oplagen.

Mark Bain
Deze Amerikaanse kunstenaar werkt in het deelgebied tussen geluid, architectuur en publieke ruimte. Hij concentreert zich vooral op de collectieve en ruimtelijke aspecten van (experi-mentele) psychoacustica. De sculpturale mogelijkheden van geluidsgolven worden aangewend om via resonante materialen een bijzondere, en soms extreme, lichamelijke en auditieve ervaringen op te roepen. In België kwam hij in de belangstelling met het project Soundhouse. Hiervoor testte de resonantie van zwaar, ultrasoon geluid wou uit op een leegstaande woning in Genk – hij liet het lege huis ‘zingen’, en op die manier klaarmaken voor de sloop. Daarnaast werkte hij o.a. samen met La Fille d’O.

William Fowler Collins & Claudia X. Valdes
Uit de verlaten heuvels van Albuquerque, New Mexico, komt de pikzwarte ambient van William Fowler Collins. Het Amerikaanse landschap heeft Fowler’s muziek een zeldzame rust meegege-ven. Zoals de prachtplaat Hex van Earth de geesten van lost America met zich meesleept, zo trekt Fowler het rottende karkas van country music door een moeras van noise en drones. Hij balanceert tussen experimentele ambient en oorverscheurende black metal. Het resultaat klinkt als aan een vreemde combinatie van Xasthur, William Basinski, Deaf Center, Svarte Greiner en Xela. Op het event wordt zijn concert begeleid met beelden van Claudia X. Valdes.

Het event maakt deel uit van het Europees project Interreg IVa ‘2 Mers Seas Zeeën Grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma 2007-2013’. Dit project is een samenwerking tussen Aspex (Porthsmouth), Boem vzw (Kunst & Zwalm), Fabrica (Brighton), l’H du Siège (Valenciennes), La Malterie (Lille) en Netwerk (Aalst). Onder het motto ‘Investeren in je toekomst’ worden duurzame strategieën voor publieksparticipatie ontwikkeld.

13.03.2010 18:30