concert

Alle Programma

Dust off the Reverb

John Butcher / The Caretaker / Aernoudt Jacobs' Echolocator / Charlemagne Palestine

Netwerk laat galm in al haar glorie door het gebouw ronddwalen, dusting off reverb. Zoals het event Form Follows F***tion 2 bekijkt hoe ‘galm’ een (metaforische) rol speelt in de artistieke praktijk van Yvan Derwéduwé, Slavs and Tatars en Filip Van Dingenen, zet dit festival muzikanten op het programma die de reguliere concertopstelling negeren en die een confrontatie aangaan met een postindustrieel gebouw vol beton, glas en kunst.

John Butcher (UK)
De buitenaardse klanken die John Butcher uit zijn saxofoon tovert, worden wereldwijd geroemd. Butcher trad op met Derek Bailey, Fred Frith en Gerry Hemingway en wordt gezien als een coryfee binnen de Engelse improvisatiescene. Op z’n recentste plaat Resonant Spaces ging hij op zoek naar het (eigen) geluid van akoestisch avontuurlijke gebouwen.

John Butcher What Remains

The Caretaker (UK)
De Brit James Kirby (aka V/Vm) maakt vooroorlogse pop, maar dan zoals ze klinkt in de gangen van een psychiatrische kliniek: Lynchiaans. Zijn recentste plaat Persistent Repetition of Phrases speelt met het gegeven geheugen en dompelt je onder in een bad van tijdloosheid, reverb en gekraak. Ongekende nostalgische schoonheid.

In The Wire nr. 304 werd The Caretaker geïnterviewd. Zie: http://thewire.co.uk/issues/304/

The Caretaker False Memory Syndrome

Aernoudt Jacobs’ Echolocator (BE)
De Echolocator bestaat uit een geluidsapparaat, een lasertool en een communicating tracking device. Het toestel werkt volgens het principe van echolocatie: door korte signalen uit te zenden en de echo ervan op te vangen, wordt de ruimte waargenomen – zoals vleermuizen ruimte waarnemen. Elk toestel klinkt verschillend en interageert met andere Echolocators. Een ontdekkingstocht naar de akoestische en architecturale kenmerken van een bepaalde ruimte.

Voor dit concert verzamelde Jacobs een selecte groep geluidskunstenaars rond zich: Pauwel De Buck, Julia Eckhardt, David Helbich, Mieke Lambrights, Kristof Lemmens, Patrick Thinsy, Kylian Van Der Have, Jeroen Van De Sande, Louis Vanhaverbeke en Els Viaene.

Aernoudt Jabobs Echolocator session

Charlemagne Palestine (US)
Deze Amerikaanse componist behoort, samen met o.a. La Monte Young, Terry Riley, Steve Reich, Philip Glass en Phill Niblock tot de eerste generatie componisten die aan de wieg stond van het Amerikaanse minimalisme. Z’n zeer intense concerten lijken vaak op een sjamanistisch ritueel. Voor dit festival belooft hij acoustic vs electronic reverb echo and delay extravaganza en dit samen met Lionel Hubert (FR).

Charlemagne Palestine Alloydshmalloyd

20.05.2009 20:30