concert

Alle Programma

Stella Chiweshe (Zimbabwe) & The Polyversal Souls

Sunny Side Up 2017

Stella Chiweshe & The Polyversals Souls is een exclusieve samenwerking tussen de 71-jarige Zimbabwaanse duimpiano legende Stella Chiweshe en een hippe Berlijnse band!

Stella Chiweshe

De ‘Queen of Mbira music from Zimbabwe’, zoals Stella Rambisai Chiweshe weleens wordt genoemd, is de eerste vrouwelijke kunstenaar die prestige verwierf en erkenning kreeg in de door mannen gedomineerde muziektraditie van Mbira muziek – die bekend staat als de ruggengraat van Zimbabwaanse muziek. Mbira bestaat uit 22 tot 28 metalen toetsen bevestigd aan een houten klankkast die vaak geplaatst wordt in een uitgeholde kalebas, functionerend als resonator. De toetsen worden bespeeld door de twee duimen en de rechter wijsvinger.

Chiweshe is een van de weinige muzikanten in Zimbabwe en Zuid-Afrika, die al meer dan 40 jaar werkt in de traditionele Mbira muziek. Ze is tevens een gerespecteerde en belangrijke vrouw in de muziekindustrie en fungeert als voorbeeld voor vele andere vrouwelijke muzikanten in Zimbabwe. In haar professionele carrière bracht ze alleen al in Zimbabwe, meer dan 20 singles uit, waarvan haar single Kasahwa een gouden plaat ontving in 1975.

Na de onafhankelijkheid, werd ze uitgenodigd om lid te worden van het authentieke Nationale Dansgezelschap van Zimbabwe, waar ze al snel de leiding nam als Mbira Solo muzikant, danseres en actrice. Dat werk wordt tot op vandaag herinnerd. Met haar solowerk heeft ze zich op de voorgrond geplaatst onder de meest originele artiesten in de hedendaagse Afrikaanse muziekscene door het gebruik van mbira muziek, om de diepgang en kracht van traditionele spirituele muziek aan te tonen. Het leverde haar verschillende awards en prijzen op in haar land, en daarbuiten.

Luister
Kijk

The Polyversals Souls

The Polyversals Souls is het meest recente project van voormalig Whitefield Brothers en Poets Of Rhythm-drummer Muggy Whitefield (geboren als: Max Weissenfeldt).

Max was ook prominent vertegenwoordigd op het Dr. John’s grammy-genomineerde album ‘Locked Down’, en hij drumde voor een brede waaier van artiesten zoals Lana Del Rey and Embryo. Daarnaast is Weissenfeldt de drukbezette producer van zijn eigen platenlabel Philophon.

In 2014 reisde The Polyversal Souls naar Algeria voor een national gebroadcast concert in het bekende Algerijnse Radio Auditorium, en toerde tweemaal in Ghana met Philophon kunstenaars Guy One en Alogthe Oho Jonas. In 2015 speelden ze op Roskilde Festival en brachten hun debuutalbum ‘Invisible Joy’ uit.

Muziek van The Polyversals Souls is een melting pot gaande van Ethiopische melodieën tot west-Afrikaanse polyritmieën; van zacht gefluister tot meedogenloze urban groove aanvallen; alles bij elkaar zijn hun performances een levenslustig 21ste eeuws soul ritueel.

Luister
Kijk

17.06.2017 20:00—22:00

Gerelateerd programma