Bureau d’Alimentation

Lokaal voedsel: Mythe of Realiteit

In Aalst en omstreken is van alles in beweging rond lokaal voedsel en lokale economie, zo bewijzen initiatieven als Loods vzw, de Warme Meente en Lokaalmarkt. Bureau d’Alimentation is benieuwd naar de definiëring van het woord ‘lokaal’ in een alsmaar diversere samenleving. Hoe lokaal is de hummus, guacamole en pesto op een gemiddeld Belgisch menu? Bestaat er een netwerk achter de korte keten handel en hoe zit het precies met de ethiek binnen internationale handel? Welke acties onderneemt de politiek? Welke ethische rol is voor supermarkten weggelegd? In een kritisch debat met Bruno Eeman, Joachim Rummens en Jan Blindeman schetsen we de situatie van lokaal voedsel vandaag.

Chef-kok Abdel bereidt een heerlijk Syrisch buffet met keuze uit vegetarische of niet-vegetarisch gerechten voor een democratische prijs. Deze maaltijd brengt letterlijk en figuurlijk voer voor discussie op het bord!

PRAKTISCH

23 februari 2018: Lokaal voedsel: mythe of realiteit?

Plaatsen zijn beperkt, gelieve in te schrijven via bureaudalimentation@netwerk-art.be.
Prijs: 12 euro pp (excl. drank)

18u – 22u
doorlopend buffet aan 12 euro pp. (excl. drank)

20u – 22u
Gesprek over lokaal voedsel met Jan Blindeman (Stad Aalst), Bruno Eeman (Boerderij De Loods), Ellen Huybrechts (Umami, Warme Meente, Mier) en Joachim Rummens (Lokaalmarkt)

GASTEN

Jan Blindeman is ambtenaar bij de dienst Economie en Landbouw van de stad Aalst, en stak al meermaals zijn nek uit voor lokale boeren en korte keten-initiatieven. Samen met de buurgemeenten Asse, Affligem en Opwijk en het Regionaal Landschap Schelde – Durme was Blindeman betrokken bij de ontwikkeling van (H)eerlijk Lokaal, een brochure die je wegwijs maakt in het aanbod aan korte keten voedsel in deze streek.

Bruno Eeman is coördinator van biologische boerderij De Loods en Het Landhuis Ateljee. De Loods vzw is een maatwerkbedrijf dat 120 mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt tewerkstelt in verschillende projecten. De boerderij maakt deel uit van De Loods vzw. Hier worden lokaal groenten en fruit geteeld en biologische producten zoals confituur en pickles bereid.

Joachim Rummens is niet het type dat bij de pakken blijft zitten. Op dit moment is hij vooral druk bezig met zijn jongste initiatief Lokaalmarkt, dat sinds januari elke vrijdag huishoudt in de oude Gendarmerie in Aalst. Andere projecten van Rummens zijn onder meer Over.morgen, De Graanbar en Denderstroom.

23.02.2018 18:00