Creatie van een Stuk

Openingsevent van de hommage-tentoonstelling Hugo Roelandt: Post(ume) Getuigenis aan performance kunstenaar Hugo Roelandt, i.s.m. New Reform Archive, met een re-enactment van de performance van Hugo Roelandt uit 1978, Creatie van een Stuk, en getuigenissen van Roger D’Hondt, Marc Holthof en Anne-Mie Van Kerckhoven.

De re-enactment wordt uitgevoerd door performance-kunstenaar Maria Degrève en muzikanten Kwinten Callens, David De Corte en Nikolaas Van Droogenbroeck.

Creatie van een Stuk
Hugo Roelandt, Herwig Bomon, Johan Bronder, Peter Bronder
24 maart 1978, New Reform, Aalst

De kleine ruimte van de New Reform Gallery werd bekleed met een zwarte plastiek. Daarbinnen plaatst Hugo Roelandt drie sterk gebundelde lichtstralen. Deze worden gericht tegen aan de grond liggende muzikanten. Ze zijn zo ingesteld dat het publiek doorheen de lichtbundels moest lopen. De muzikanten speelden twee bestaande muziekstukken en een vrije improvisatie, telkens met een duurtijd van 7 minuten. Telkens het publiek dat in de zaal rondwandelt een lichtstraal blokkeert, spelen ze niet. Elke participerende toeschouwer verwezenlijkt zo zijn eigen harmonie. Het publiek heeft dus zelf de beslissende macht over het geluid en creeert in feite een nieuw muziekstuk. Hugo zelf bepaalt het tijdslimiet met een klok en kleeft tape rond en over de muzikanten. De restanten blijven na de performance zichtbaar als installatie.

een re-enactment van een performance van Hugo Roelandt uit 1978

23.04.2016

kunstenaar

Hugo Roelandt

Gerelateerd programma