De MAKERS

Zij fungeren als de bouwstenen van onze cinema. Zonder hen geen verhalen. Geen dialoog. Zonder hen geen films. Geen publiek. Zonder hen geen cinema. Stilte voor opname, hier zijn de MAKERS!

Naast het tonen van hun werk, met inleidingen en interessante Q&As, laten we hen ook programma maken.

Het is nu al uitkijken naar onze zomerfilms want deze straffe MAKERS kleuren de zomer met hun favoriete openluchtfilms: Musto Al Amo, Gloria Boateng, Bockie de Repper, Joke Devynck, Malin-Sarah Gozin, Anthony Nti, Sine Özbilge, Michaël R. Roskam, Supercontent, Griet Teck, Lynn Van Royen en Hendrik Willemyns.

Ontdek hun filmkeuzes hier >

Musto Al Amo

26 jaar geleden ontvluchtte de Koerd Musto Al Amo de Assad-dictatuur in Syrië. Vrij toevallig is hij in België beland. Ondertussen heeft hij zich ontpopt tot een Aalstenaar pur sang en werkt hij als theatertechnieker. Musto studeerde lang geleden aan de filmschool van Moskou. In Zagros het speelfilmdebuut van de Belgisch/Koerdische cineast Sahim Omar Kalifa speelde hij zelf een klein rolletje als Yilmaz van het Koerdische centrum.

Gloria Boateng

De Gentse Gloria Boateng maakt sinds haar dertiende rap, hiphop, soul en elektromuziek. Op een luchtige, laagdrempelige manier kaart ze maatschappelijke problemen aan. Tijdens de lockdown begon ze met creatieve TikToks te maken, die haar bij een nieuw publiek bekend maakten. Intussen stond ze ook als actrice op de planken bij de voorstelling Dear Winnie van de KVS.

Bockie de Repper
Bockie de Repper oftwel Jonas Van Boxstael uit Aalst is razend populair op Youtube. Zijn kanaal toont vlogs uit zijn dagelijks leven, waarbij eten vaak centraal staat. Op het kanaal Eating Things maakt Bockie, samen met deepfake artist Chris Umé en filmmaker Simon Beckers, video’s waarin Bockie met behulp van deepfakes opduikt in populaire film en televisiereeksen.

Joke Devynck

Actrice, theatermaker en kunstenaar Joke Devynck startte haar professionele loopbaan in het theater en verdiende daarna haar sporen met acteren voor televisie en film. Ze speelde o.a. in de televisiereeksen Flikken en Vermist. De laatste jaren schitterde ze in de jeugdfilm Binti van Frederike Migom en de tragikomedie All of Us van Willem Wallyn.

Malin-Sarah Gozin

Scenarioschrijver en showrunner Malin-Sarah Gozin creëerde de tv-toppers Clan, geregisseerd door Kaat Beels en Nathalie Basteyns en Tabula Rasa, samen met Veerle Baetens en Christophe Dirickx, geregisseerd door Kaat Beels en Jonas Govaerts. Beide series sloegen zowel nationaal als internationaal enorm aan dat er werd besloten om er Angelsaksische remakes van te maken onder het goedkeurend oog van de bedenkster.

Anthony Nti

Anthony Nti werd geboren in Ghana en verhuisde op z’n tiende naar België. In 2019 studeerde hij af als filmmaker aan het RITCS in Brussel met de korte film Da Yie. De film won tal van prijzen en greep net naast een Oscarnominatie. Daarvoor had hij zich al laten opmerken met zijn bachelorfilm Boi die op heel wat Belgische festivals met prijzen ging lopen, en ook te zien was tijdens onze Zomerfilm in 2017. Nti won dit jaar de Ensor voor Belofte van het Jaar.

Sine Özbilge

Sine Özbilge is een grafisch designer en animator met Turkse roots. Ze behaalde een bachelor in Design & Arts aan de Libera Universita di Blozano in Italië en later ook een master in Animatie aan KASK. In 2019 maakte ze haar eerste professionele kortfilm #21xoxo met de steun van het VAF. De film werd vertoond tijdens Film Fest Gent, Kortfilmfestival Leuven en Anima. Sine werkt vaak samen met haar zus Imge Özbilge. Hun laatste samenwerking is Mosaic dat dit jaar te zien was op Anima, waar de film de RTBF – La Trois Award won voor Beste Animatiekortfilm.

Michael R. Roskam

De Belgische regisseur Michael R. Roskam brak door met zijn Oscargenomineerde debuut Rundskop, regisseerde naast partner in crime Matthias Schoenaerts, Tom Hardy en James Gandolfini in The Drop en Adèle Exarchopoulos in de histoire d’amour La fidèle. Momenteel draait hij in New Orleans de misdaadserie In With the Devil voor Apple TV+, helemaal in de lijn van zijn favoriete cineasten Michael Mann en Martin Scorsese.

Supercontent

Supercontent zijn Bruggeling Pieterjan Marchand en Aalstenaar Jeff Bronder. Het Marc van Ranst-lied, het Jaaroverzicht op Play Vier, of een rubriekje in Iedereen Beroemd. De mannen van Supercontent waren het afgelopen jaar alomtegenwoordig. Ze hebben echter geen vrienden. Daarom nodigen ze elke woensdag een bekend persoon uit om vrienden mee te worden in Vrienden worden met Supercontent.

Griet Teck

Griet Teck is een eigenzinnige filmmaakster die observerende documentairefilms maakt, vertrekkend vanuit kleine persoonlijke verhalen die gaan over een manier van kijken en omgaan met kwetsbaarheid. In haar laatste film Touching Infinity laat ze op een prachtige manier zien dat er tegen het levenseinde, voorbij angst en verdriet, vooral liefde overblijft.

Lynn Van Royen

De Aalsterse actrice Lynn Van Royen maakte naam en faam als Kato in de televisieserie Beau Séjour van Kaat Beels en Nathalie Basteyns. Ook was ze o.a. te zien in Tabula Rasa en speelde ze de hoofdrol in De Luizenmoeder. Daarnaast deelde ze haar kleine gelukjes online onder de hashtag #kleingelukske. Ze werden zó populair dat ze er eind vorig jaar een boek van uitbracht.

Hendrik Willemyns

Filmmaker en muzikant Hendrik Willemyns is vooral bekend van zijn werk bij de Belgische band Arsenal. Hij presenteert evengoed muziek in boekvorm en een film in concertvorm. Met Dance! Dance! Dance! maakte hij in 2014 een dromerige film over een Japanse dj, die op een absurde, maar bestaande wet botst die mensen verbiedt te dansen. Birdsong uit 2019 ligt in eenzelfde magisch-realistische lijn en verenigt muziek en prostitutie. De muzikant als prostituee komt ook terug in de poëziebundel Room of Imaginary Creatures die hij datzelfde jaar uitbracht.

03.07.2021—18.09.2021

Gerelateerd programma

Zomerfilm 2021

Kleur samen met de makers de zomerfilms

Zomerprogramma

Gardens of Netwerk