Open Studio: Gardens of Netwerk

Lore Bauwens, Claire Stragier, Maxime Vancoillie en Maaike Van den Abbeele

Op zaterdag 14 augustus stellen de kunstenaars van Gardens of Netwerk hun werk voor. Lore Bauwens, Claire Stragier, Maxime Vancoillie en Maaike Van den Abbeele bezetten de hele zomer onze tuin. Kom op de open studio te weten waar ze mee bezig zijn. Maak kennis met de droomwereld van Maxime, neem deel aan een workshop van Maaike, ontdek het werk van Lore en volg een performance van Claire.

Open studio: zaterdag 14 augustus, van 13u tot 18u

Maxime Vancoillie — Topografie van de nacht

Topografie van de nacht is het langlopend artistiek onderzoek van Maxime Vancoillie. Het project gaat op zoek naar bewoners van bewoonde landschappen en hun nachtdromen. Door het verzamelen, beschrijven, en modelleren van een serie nachtelijke droomplaatsen wordt de architectuur ontrafeld. Een architectuur gebouwd uit herinneringen, verbeelding, lichamelijke en emotionele ervaringen. Via het onderzoeken van verschillende verzamelingen (afkomstig van diverse landschappen) gaat ze op zoek naar universele ‘innerlijke’ architectuur en culturele verschillen, en werpt ze vragen op over de ruimtelijke systemen waarin we leven.

Tijdens de residentie in Netwerk Aalst werkt Maxime aan een reeks schaalmodellen afkomstig van nachtdromen verzameld langs de N9. Deze gewestweg voltrekt zich tussen Oostende en Brussel, en doorkruist de Denderregio. Ze zullen de aanleiding vormen voor een reeks tafelgesprekken met een breed publiek tijdens het slotweekend op 18 en 19 september. De gespreksvorm is gebaseerd op de methode van Social Dreaming Matrix, waar deelnemers een collectief ruimtelijk geheugen exploreren en betekenissen achterhalen.

Op zaterdag 14 augustus kun je tussen 13u en 18u tijdens de open studio kennismaken met het project. En haal zeker ook een droomlogboek op dat je kan invullen ter voorbereiding van de tafelgesprekken tijdens het slotweekend.

Lore Bauwens

Gefascineerd door handwerk, focust het werk van Lore Bauwens zich op handgemaakte tapijten. Reliëf en kleuren staan centraal. Referenties naar de kunstgeschiedenis, vooral beeldhouwwerken uit de klassieke Romeinse en Griekse kunst vind je terug in haar composities.
Ze creëert een extra dimensie in het landschap door middel van handgemaakte tapijten – tufting – en hun zachte structuur. Ze brengt de wol in zijn bewerkte vorm naar de tuin, een tuin die ook een bewerking is van de natuur.

Ontdek het werk van Lore Bauwens op 14 augustus van 13u tot 18u. En probeer zelf ook eens de techniek van het tuften.

Maaike Van den Abbeele — Wat is een tuin voor jou ?

Via gesprekken met bezoekers en buurtbewoners en met zich zelf is Maaike Van den Abbeele op zoek naar de ideale tuin. Wat is een tuin, wat betekent het en hoe wil ik deze beleven en ervaren? Daarnaast organiseert Maaike workshops met jong en oud om de ideale tuin op stof tot uiting te laten komen, een moment van samenkomst en vrije creativiteit. De kern van een tuin is voor Maaike al veel duidelijker geworden. Met textiel werkt ze een deel van een tuin uit, een idilische vijver. Een doek wordt een tuin als metafoor voor een plek waar dialoog, ontmoeting en ontspanning mogelijk zijn. Maaike zal de volgende weken verder onderzoek doen naar de ideale tuin, samenkomsten creëren en activiteiten opzetten.

Maaike Van den Abbeele organiseert een workshop op 14 augustus, doorlopend van 14u tot 18u. Schilder je ideale tuin op textiel, reservatie via info@netwerkaalst.be word aangeraden maar is niet verplicht.

Claire Stragier — Animal sees art

Tijdens de residentieperiode ging Claire Stragier op zoek naar de vogels van de Rechteroever, met het parkje aan de Houtkaai als vertrekpunt. Ze bouwde een nestkast op maat van een kunstenaar-vogelaar om buiten te kunnen werken en de vogels in het park beter te observeren. Samen met de resultaten van een volksbevraging (je kan ze nog steeds invullen!) leidt dit tot een reeks performances voor en over vogels. De huismus en halsbandparkiet bezingen het lot van de Europese stadsvogel: de huismus vanuit het perspectief van de inheemse soorten in verdrukking, de halsbandparkiet als snel vermenigvuldigende nieuwkomer.

Op 14 augustus is Claire tussen 13:00 en 18:00 aanwezig in de nestkast in het parkje om je meer te vertellen over de vogels van rechteroever. Om 15:30 maken Huismus en Halsbandparkiet hun opwachting. Na 14 augustus volgen nog performances op andere tijdstippen en locaties in de buurt. Ze zullen aangekondigd worden aan de nestkast en op animalsees.art.

14.08.2021—00:00