Proeverij van onze home-made Samanoo

een dessert als afspiegeling van vernieuwing, groei en de lente

Tijdens Club Ritual kan je op zondag komen proeven van onze home-made Samanoo. Dit gerecht heeft een bijzondere plek in de Iraanse cultuur en keuken. Dit zoete en symbolische gerecht is een onderdeel van Noroez, het begin van het Perzische nieuwjaar, ook wel het Iraanse, Koerdische en Afghaanse nieuwjaar. Samanoo is veel meer dan alleen een dessert; het is een afspiegeling van vernieuwing, groei en de komst van de lente.

De bereiding van Samanoo begint met hele tarwekorrels, die gedurende enkele dagen worden geweekt en ontkiemd. Dit kiemproces verzacht niet alleen de tarwe, maar voegt ook diepgang toe aan de symboliek van het gerecht, omdat het de wedergeboorte van de natuur symboliseert die gepaard gaat met de komst van de lente.

Nadat de tarwekorrels zijn ontkiemd, worden ze enkele uren gesudderd tot ze gaar zijn en vervolgens tot een dikke, gladde pasta worden gepureerd. Dit proces kan tijdrovend zijn en geduld vergen, maar het resultaat is een rijke, nootachtig smakende puddingachtige substantie.

Samanoo belichaamt gemeenschap en verbondenheid, en wordt tijdens Nowruz traditioneel gedeeld met familie en vrienden als symbool van eenheid, welvaart en hoop voor het nieuwe jaar. Bij het vieren van het nieuwe jaar rond de Haft Sin tafel herinnert Samanoo aan het belang van groei, vernieuwing en erfgoed.

Haft Sin betekent letterlijk ‘de zeven s’en’. Zeven is een heilig getal in veel volken en culturen. Door de eeuwen heen is de gewoonte om met Noroez zeven soorten planten of zaden te laten groeien als symbool van het opnieuw starten van het leven veranderd in het in huis hebben van zeven voorwerpen die met de Perzische letter Sin beginnen. De voorwerpen zijn: 

sebzeh – tarwe-, gerst- of linzespruiten, groeiend in een schaal – staat voor wedergeboorte

semenu – een zoete pudding gemaakt van tarwekiemen – staat voor overvloed

sinjed – het gedroogde zoete fruit van de oleasterboom – staat voor liefde

sir – knoflook – staat voor genezing

sib – appels – staat voor schoonheid en gezondheid

sumak – sumakbessen – staat voor (de kleur van) zonsopkomst

sirke – azijn – staat voor leeftijd en geduld

LOCATIE
NW, Lokaal Dendy (café), 0

24.03.2024 11:00—13:00

Gerelateerd programma

Broodritueel: The Body of Desire

Drie dagen kneden, verbinden en brood vormen met Annelien Vermeir