kunstenaar

Alle Kunstenaars

Charlotte Lybeer

Aan de hand van het medium fotografie, onderzoekt Charlotte Lybeer de capsulaire aspecten in onze maatschappij. Die zijn sterk terug te vinden in afgesloten, gecontroleerde, architecturale ensembles, zoals: gated communities, shopping malls, themaparken en luchthavens. Het zijn generische, a-geografische en capsulaire plaatsen, die in het teken staan van simulatie en waar een veiligheidsobsessie heerst. Charlotte Lybeer is geïnspireerd door de architecturale aspecten ervan en het menselijke gedrag erbinnen.

In een gated community vallen de’ ecologie van de fantasie’ (disneyficatie) en de ‘ecologie van de angst en van het geweld’ (bronxificatie) samen. Er kan dus zowel worden gesproken van een amusementsmachine als van een disciplineringsmachine.

Lybeer’s interesse gaat uit naar de steeds meer ‘beeld’ wordende werkelijkheid en hoe de mens een weg zoekt om in dat beeld te passen die de massamedia (film en computergames voorop) ons voorschotelt.
In Lybeer’s recente project ‘Larp, taking a holiday from everydayness” zet ze haar onderzoek naar de vervreemding verder. Het resultaat is een portrettenreeks van LARP (Live Action Role Playing) spelers in character-outfit in hun eigen huiselijke Vlaamse en Nederlandse interieur.