tentoonstelling

Alle Programma

BIJOUX CAILLOUX

een tentoonstelling van Guy Woueté gecureerd door Aude Christel Mgba

Bijoux Cailloux biedt een beknopte, niet-chronologische terugblik op het werk van de Kameroense kunstenaar Guy Woueté. De tentoonstelling presenteert een overzicht van Woueté’s oeuvre van de afgelopen twintig jaar, waarbij diverse facetten van zijn veelzijdige kunstpraktijk worden belicht. Zijn werk weerspiegelt ontmoetingen en transformaties in verschillende vormen; het is een voortdurende samensmelting van materialen en verkenning van disciplines zoals video, installatie, geluid, fotografie, zeefdruk, beeldhouwkunst en schilderkunst.

De inspiratie voor Bijoux Cailloux komt voort uit de context van Njombé-Penja, een gemeente in Kameroen met een rijke historische en politieke achtergrond waar Woueté is opgegroeid. Hier begon hij enkele jaren geleden met het opzetten van een instelling, een artistiek laboratorium en een kunstenaarsstudio in dialoog met lokale gemeenschappen: WAKA Studio.

Njombé-Penja, ooit een koloniaal gebied, staat nu bekend als een belangrijk agrarisch centrum dat wordt gedomineerd door grote bedrijven die de vruchtbare grond gebruiken voor monocultuur. De invloed van de neoliberale economie heeft de gemeenschap omgevormd tot een knooppunt van doorvoer en transformatie.

WAKA is een poging om actieve verandering teweeg te brengen in de machtsdynamiek in Njombé-Penja door de impact van geschiedenis te onderzoeken. Bijoux Cailloux fungeert hierbij als tussenstation, een stap in de richting van gezamenlijke creatie van nieuwe, grensverleggende vormen, ideeën en gebaren om grensoverschrijdende denkruimtes te ontwikkelen.

Biografie

Aude Christel Mgba (1991, CM) is onafhankelijk curator en kunsthistoricus en woont en werkt in Kameroen en Nederland. Momenteel is ze curator hedendaagse kunst bij Museum de Fundatie, Zwolle.

Aude houdt zich bezig met dekolonialiteit door middel van onderzoeksprojecten en het creëren van platforms met als doel het transcriberen, vertalen en belichamen van voorouderlijke kennis. Haar ervaringen als curator omvatten samenwerkingsverbanden die vormen van het maken en tonen van kunst ter discussie stellen, die meestal gecentreerd zijn tussen kunstinstellingen en kunstwerkers. Ze is geïnteresseerd in samenwerkingen die deze ruimtes overstijgen om andere gemeenschappen te omarmen.

Mgba was de oprichter en coördinator van Rencontre (2014-2016), een uitwisselingsplatform dat zich richt op het werk van kunstprofessionals uit de hedendaagse kunstscene in Kameroen. Voordat ze naar Nederland verhuisde, werkte ze als curator bij Doual’art in Douala (2017-2018).

Naast vele andere projecten was Mgba assistent-curator voor de 4e editie van de triënnale SUD(Salon Urbain de Douala (2017), co-curator van Sonsbeek20->24 (2019-2022), co-curator van het Hartwig Art Foundation Special Project (2020-2021), curator van het Curated gedeelte van Art X Lagos (2021), en curator van de Prix Region Sud in Marseille ( 2022).

Mgba is ook artistiek directeur en curator van de volgende editie van de Luleåbiennialen 2024 in Norrbotten, Zweden.

15.06.2024-08.09.2024

Kunstenaars

kunstenaar

Guy Woueté