tentoonstelling

Alle Programma

BIJOUX CAILLOUX

een tentoonstelling van Guy Woueté gecureerd door Aude Christel Mgba

Bijoux Cailloux is een solotentoonstelling van de Kameroense beeldend kunstenaar Guy Woueté. De tentoonstelling volgt vele jaren van Woueté’s carrière door middel van een scenografie die refereert aan de esthetiek van wat een kleine markt in Kameroen zou kunnen zijn. De installatie heeft de vorm van 8 typische commerciële stands die kunstwerken tonen (en zelf kunstwerken worden) die in de afgelopen jaren zijn gemaakt of gerealiseerd. De stands articuleren andere, meer autonome tekens, vormen en beelden in de ruimte.   

Bijoux Cailloux is een tentoonstelling die handelt over een vraag die centraal staat in Woueté’s praktijk: de kwestie van arbeid in onze kapitalistische wereld. Uitgaande van de context van Njombé-Penja, een gemeente in Kameroen waar de kunstenaar opgroeide, gaat Bijoux Cailloux in op de verschillende onzichtbare vormen van kapitalisme in regio’s die als “derde wereld” worden bestempeld. Woueté’s praktijk heeft geprobeerd om de onrechtvaardigheden en het geweld ervan duidelijk te maken aan de ogen van het publiek, door hen uit te nodigen om na te denken over de effecten van hun consumptiegewoonten. Het voormalige koloniale gebied Njombé-Penja staat bekend als een enorm landbouwknooppunt dat in de greep is van grote bedrijven die de gronden, die bekend staan om hun vruchtbare eigenschappen, overnemen voor de bevordering van monoculturen. Daar worden onder andere bananen, koffie, cacao, peper en palmolie geproduceerd door de handen van uitgebuite lokale arbeiders die onder precaire omstandigheden werken.  

De neoliberale economie in Njombé-Penja heeft de hele samenleving gevormd en getransformeerd tot een stad van doorvoer. Terwijl de lokaal geproduceerde goederen hun weg vinden naar het Westen om economisch stabiele plaatsen te voeden, neemt het dagelijks leven van de inwoners een andere wending. De meeste tijd van de mannen wordt in beslag genomen door hun werk op de plantages, vrouwen krijgen de verantwoordelijkheid om voor de kinderen te zorgen en kinderen dromen ervan om op een dag te vertrekken naar “een betere toekomst”. Bijoux Cailloux onderzoekt hoe manieren van overleven, vormen en gebaren van veerkracht worden gecreëerd in die overgangsruimte en herinnert aan de dringende roep om herstel om nieuwe voorstellingen op te bouwen.  

Bijoux Cailloux is een uitnodiging om naar de wereld te kijken vanuit het perspectief van een inwoner van Njombé-Penja of een andere plaats met eenzelfde realiteit om na te denken over het idee van WAARDE in de wereld van vandaag.   

Biografie

Aude Christel Mgba (1991, CM) is onafhankelijk curator en kunsthistoricus en woont en werkt in Kameroen en Nederland. Momenteel is ze curator hedendaagse kunst bij Museum de Fundatie, Zwolle.

Aude houdt zich bezig met dekolonialiteit door middel van onderzoeksprojecten en het creëren van platforms met als doel het transcriberen, vertalen en belichamen van voorouderlijke kennis. Haar ervaringen als curator omvatten samenwerkingsverbanden die vormen van het maken en tonen van kunst ter discussie stellen, die meestal gecentreerd zijn tussen kunstinstellingen en kunstwerkers. Ze is geïnteresseerd in samenwerkingen die deze ruimtes overstijgen om andere gemeenschappen te omarmen.

Mgba was de oprichter en coördinator van Rencontre (2014-2016), een uitwisselingsplatform dat zich richt op het werk van kunstprofessionals uit de hedendaagse kunstscene in Kameroen. Voordat ze naar Nederland verhuisde, werkte ze als curator bij Doual’art in Douala (2017-2018).

Naast vele andere projecten was Mgba assistent-curator voor de 4e editie van de triënnale SUD(Salon Urbain de Douala (2017), co-curator van Sonsbeek20->24 (2019-2022), co-curator van het Hartwig Art Foundation Special Project (2020-2021), curator van het Curated gedeelte van Art X Lagos (2021), en curator van de Prix Region Sud in Marseille ( 2022).

Mgba is ook artistiek directeur en curator van de volgende editie van de Luleåbiennialen 2024 in Norrbotten, Zweden.

15.06.2024-08.09.2024

Kunstenaars

kunstenaar

Guy Woueté