tentoonstelling

Alle Programma

NUIDO ‘de weg van borduren’

Maaike Van den Abbeele

NUIDO geeft een beeld van de vele mogelijkheden die artisanaal machinaal borduren biedt. Maaike Van den Abbeele toont de weg die ze als leerling heeft afgelegd, een groeiproces onder begeleiding van een meester. Om het borduren beter te begrijpen heeft ze zowel handborduren als digitaal borduren beoefend. Haar werk bevat steeds Oosterse elementen geïnspireerd door haar reizen naar Japan, China, Taiwan en Zuid-Korea.

NUIDO is Maaike’s eindwerk in het kader van het tweejarig project ‘leerling-meesterschap’ om het ambacht van machinaal borduren te bewaren. Ze leerde haar meester Anita Meersman kennen tijdens de uitwerking van haar mastercollectie MA_JAPAN (2016). De erotische borduurwerken die Anita aanbracht op enkele stukken uit deze collectie deden Maaike verlangen om dit zelf ook te kunnen. Dankzij een beurs van het Departement Cultuur die ze verkreeg met de steun van Erfgoedcel Denderland, kon zij in januari 2019 starten met een leertraject in het atelier van Anita.

Met dank aan Anita Meersman & familie, Departement Cultuur, Erfgoedcel Denderland, familie Van den Abbeele, Netwerk Aalst, Nicolas Boudenez & Naomi Deppe, Thomas Verdoodt

22.05.2021-13.06.2021

Kunstenaars