tentoonstelling

Alle Programma

Side Effects

Side Effects brengt het werk samen van twee fotografen. Lynne Cohen (CA) en Bert Danckaert (BE) bestuderen in hun foto’s bizarre verschijningen die het gevolg zijn van menselijk gedrag. Beide kunstenaars leggen de residu’s van menselijke activiteit vast zonder de mens zelf te tonen. De constructies die ze registreren hebben bij Cohen veeleer een ‘objet trouve’–gehalte terwijl Danckaert het landschap combineert met het stilleven. In beide gevallen is er sprake van een scherpe en humoristische omgang met het artificiele en het banale. Waar Cohen de binnenruimte opzoekt en zich beperkt tot het fotograferen van interieurs, richt Danckaert zijn blik vooral op de open ruimte van voorstedelijke urbanisatie. Beiden genereren ze gesloten beelden met een sterk claustrofobisch karakter. De decors die ze lijken vast te leggen zijn zo besloten in het kader van het beeld dat er geen in– of uitgang lijkt te zijn.

Bert Danckaert brengt een selectie uit Make Sense!, een uitgebreid fotografisch werk waaraan hij sinds 1999 werkt. Hij combineert het bijzondere van zijn uitgebalanceerde composities met de dorre banaliteit van zijn onderwerpen. De toevallige verschijning van haast onontcijferbare (en daardoor absurde) constructies krijgt hier een existentiele betekenis.

Lynne Cohen presenteert het recent tot stand gekomen Camouflage dat in Netwerk voor het eerst getoond zal worden. Het is een overzicht van en een terugblik op Cohens carriere die teruggaat tot het begin van de jaren zeventig. In Camouflage brengt ze werken samen die nooit eerder tentoongesteld of gepubliceerd werden, soms omwille van louter formele afwijkingen, dan weer bleken sommige foto’s meer tijd nodig te hebben en waren ze de voorbode van latere periodes.

Beide fotografen gaan uit van een schijnbaar neutrale registratie maar werken allerminst documentair. Het metaforische en symbolische karakter van hun foto’s heeft een conceptuele, sociale en een politieke ondertoon.

07.01.2006-11.02.2006

Gerelateerd programma

tentoonstelling

08.12.2013-09.03.2014

Bert Danckaert

Simple Present

Bert Danckaert

Simple Present

Kunstenaars

kunstenaar

Bert Danckaert

kunstenaar

Lynne Cohen