tentoonstelling

Alle Programma

The Absent Artist (an Exhibition for Jozef)

exhibition

met Danai Anesiadou & Sophie Nys, Anna Jermolaewa, Patrizio Di Massimo, Diederik Peeters en Francesco Pedraglio

Een helder begin is het halve werk – en hoe beter te beginnen dan met de autobiografieën van de kunstenaars in deze tentoonstelling? De informatie die ze vrijgeven over zichzelf – waar ze wonen, met wie ze getrouwd zijn, wat hun favoriete film is, wat hen angst aanjaagt – helpt ons te begrijpen hoe deze kunstenaars de wereld zien, wat hun achtergrond is, of wat hen drijft om kunstwerken te maken, zoals diegene die voor je staan.

In een autobiografie zijn verteller, hoofdpersonage en auteur dezelfde persoon. Via feiten en gebeurtenissen levert de protagonist bewijs aan over wie zij is. Wat gebeurt er echter wanneer iemand niet langer een autobiografie schrijft om uitspraak te doen over haar eigen identiteit, maar om eraan te ontsnappen?

Terwijl de protagonist van de autobiografie vat probeert te krijgen op haar identiteit, creëert ze een beeld van zichzelf. En net wanneer ze zichzelf neerschrijft of denkt, verliest ze zichzelf. De protagonist realiseert zich dat ze niet zomaar over zichzelf kan praten alsof ze een vaststaande identiteit heeft, want ze kan niet vanop afstand naar zichzelf kijken. Ze is een projectie, een performance – een zoektocht zelfs, tussen wie ze is en wie ze zou willen zijn.

23.09.2017-17.12.2017

Kunstenaars

kunstenaar

Jozef Wouters