tentoonstelling

Alle Programma

Travelogue of the Wandering Womb, her Fantastic Encounters and Curious Utterings (2019)

Wendy Morris - ALIAS

Het werk van Wendy Morris verkent fictieve, documentaire en autobiografische genres en houdt zich bezig met koloniale migraties en religieuze dissidente geschiedenissen. Eigen aan haar praktijk zijn haar ‘Bibliotheken’ (van ‘Teruggetrokken Boeken’), ‘Woordenboeken’ (van ‘Uitwisselbare Woorden voor Reizende Vrouwen en Trekvogels’), ‘Brieven’ (aan een ‘Oude Boom’) en ‘Dagboeken’ (van een jonge Romeinse vrouw opgegraven bij Tongeren). Alternatieve en vergeten kennis speelt een grote rol in Morris’ werk en meer bepaald hoe deze kennis buiten de klassieke canon wordt gegenereerd en doorgegeven.

Het audiowerk Travelogue of the Wandering Womb, her Fantastic Encounters and Curious Utterings, een samenwerking met zanger en componist Mariske Broeckmeyer, geeft de Oud-Griekse opvatting weer over de baarmoeder als een defect lichaamsdeel. De oude Grieken zagen de baarmoeder als een demonisch wezen dat, tenzij voortdurend zwanger of bevochtigd door sperma, door het lichaam van de vrouw reist en andere organen aanvalt. Enkel door het aanwenden van de juiste kruiden kon de baarmoeder getemd worden. Het werk wordt getoond in de nabijheid van een oude vrouwelijke Ginkgo biloba die we terugvinden in de tuin van Hotel van Langenhove, een plaats waar hoofdzakelijk getrouwd wordt.

The Wandering Womb relateert aan Wendy Morris’ onderzoek naar Maaij Claesje, een 17de-eeuwse vroedvrouw uit Angola, slavin en een van haar voorouders. Het werk focust op bronnen die de kennis van deze Afrikaanse vroedvrouw gevoed hebben en en op planten met een belangrijke medicinale werking. Naast deze zichtbare interventie liet Wendy Morris op verschillende plaatsen in de stad tuinen aanleggen met planten met een medicinale, meer bepaald contraceptieve werking. De contraceptieve eigenschappen van deze planten waren gekend in de 17de eeuw, maar behoren nu niet meer tot onze algemene kennis. Door middel van een kruidenapotheek in de stad brengt ze de vergeten kennis terug in circulatie. Wat Wendy Morris toont tijdens Alias kadert binnen Nothing of Importance Occurred, waarin ze, door onconventionele archieven te ontginnen voor kennis, ongrijpbare geschiedenissen wil ontdekken.

Credits: Travelogue of the Wandering Womb, her Fantastic Encounters and Curious Utterings (2019). Courtesy Wendy Morris. Zang en compositie: Mariske Broeckmeyer. Notities the Wandering Womb: Wendy Morris.

28.09.2019-01.12.2019

Kunstenaars

kunstenaar

Wendy Morris