Workshop Koloniale Monumenten

Monumenten verrijken onze publieke ruimte met verhalen over imperiale macht. Ze belichamen het verleden in de maatschappij. Ze vormen en bewaren het collectieve geheugen, en beïnvloeden de beleving en beeldvorming van een plek. Desalniettemin zijn ze zelden het onderwerp van een grondige kritische analyse of een breed publiek debat.

De workshop Koloniale Monumenten maakt ruimte voor een kritische en creatieve reflectie over koloniale monumenten. Het project geeft een stem aan mensen met een migratieachtergrond en aan vluchtelingen, een groep die weinig representatie heeft in deze maatschappij.

Aan de hand van groepsdiscussies en collectieve creatieve opdrachten focust de workshop op de koloniale vertegenwoordiging in België en Europa en hoe deze beeldvorming verbonden is met actuele praktijken van uitsluiting en racisme die deze groep dagelijks ervaart.

De workshop resulteert in een nieuw ontwerp voor een antikoloniaal monument of muurschildering dat op een later moment in de publiek ruimte zal gerealiseerd worden.

De workshop wordt geleid door Daniela Ortiz en gaat door in ded aanwezigheid van Yuderkys Espinosa en Walter Andino.

Walter Andino studeerde sociologie en filosofie in Honduras en internationale ontwikkeling en intercultureel management in België. Hij is actief in de vzw’s Motief, Minderhedenforum en Movement X. Als activist strijdt hij voor een rechtvaardige en inclusieve interculturele samenleving, vrij van racisme en uitsluiting.

Yuderkys Espinosa is activiste, academica en één van de leidinggevende stemmen in het veld van Dekoloniaal Feminisme. Ze is de mede-oprichtster van de Grupo Latinoamericano de Estudios y Acción en Sexualidades, Género y Cultura (GLEFAS) en co-redacteur van “Tejiendo de otro modo: Feminismo, epistemología y apuestas decoloniales en Abya Yala”. Haar werk werd gepubliceerd in een groot aantal internationale tijdschriften.

praktisch

  • De workshop begint om xxxu en duurt 6 uur.
  • We vragen om je in te schrijven door te mailen naar info@netwerk-art.be

27.10.2018

kunstenaar

Daniela Ortiz