Creating Europe. The Arts as Architect?

UTalk livestream 15:30 > 16:30

In het kader van het Creative Europe project Understanding Territoriality organiseert Netwerk een eendagsevent waarin het publiek kan kennismaken met vier activiteiten, ontwikkeld in het raamwerk van het project: de solotentoonstelling Philip Metten, het residentietraject en de solotentoonstelling van Christian Nyampeta, het publiekswerkingsprogramma i.s.m. Babbelonië Aalst & Vormingplus, en het online uitgezonden discussieplatform UTalk met Giusy Checola, Wouter Davidts, Philip Metten en Christian Nyampeta.

10:00 bezoek solotentoonstelling ##Philip Metten:Activity:1122##
open class Philip Metten met studenten Beeldende Kunst van KASK Gent
13:00 presentatie publiekswerkingsproject + open session praatgroep Babbelonië
15:30 UTalk / een debat met Giusy Checola, Wouter Davidts, Philip Metten en Christian Nyampeta
17:00 opening solotentoonstelling ##Christian Nyampeta:Activity:1140##

Het werk van de Belgische kunstenaar Philip Metten biedt in het grensgebied van beeldhouwkunst, architectuur en kunst in publieke ruimte een tijdelijke reflectieplek voor het onderzoek naar mogelijke bijdragen en rollen van de kunstenaar en het kunstinstituut in vernieuwende samenlevingsmodellen. Op meta-niveau benaderd toont het werk impliciet treffend het onlosmakelijk verband aan tussen de autonomie van de kunst en haar sociale verbondenheid. Netwerk nodigde Philip Metten uit voor een solotentoonstelling met als artistieke premisse de documentaire benadering van zijn oeuvre in een niet-klassieke presentatieformat. De theoretische zoektocht naar een nieuwe presentatieformule eigen aan de karakteristieke oeuvre-evolutie sluit naadloos aan bij het onderzoeksproject van de kunstenaar aan het KASK/Hogent.

Christian Nyampeta was in online-residentie van december 2015 tot april 2016, in aanloop van zijn solotentoonstelling in Netwerk. Het tekst- en beeldmateriaal voor deze tentoonstelling ontstond uit een co-creatie met kunstenaars, curatoren, auteurs en filosofen, op Nyampeta’s reisparcours langs ondermeer Griekenland, Italië en Rwanda. Hij geeft mee vorm aan de constructie van de UTalk. Dit debat vindt plaats in zijn free-form-radiostation, dat de kern uitmaakt van zijn tentoonstelling en openbaar zal worden gemaakt via online-streaming.

Het publiekwerkingsprogramma wordt ingevuld met een sociaal-participatief traject waarvoor intensief wordt samengewerkt met Babbelonië, een integratieproject van ODiCe, Vormingplus en het lokale stadsbestuur van Aalst. Babbelonië creëert interculturele ontmoetingsgroepen waar Nederlandstaligen en anderstaligen elkaar informeel kunnen treffen. Lokale vrijwilligers en reeds ingeburgerde nieuwe Aalstenaars leren anderstalige nieuwkomers (migranten, asielzoekers, vluchtelingen) vlotter Nederlands praten. Netwerk nodigde twee in België gevestigde kunstenaars met niet-Europese migratieachtergrond uit om voor een kunstenaarstraject dat complexe maatschappelijke materie bespreekbaar moet maken. Met onderwerpen als de ver-boven-de hoofden-van-de-burgers-getilde Europese Unie, het peilen naar elkaars perceptie over identiteit en het verhogen van de betrokkenheid van mensen van diverse origine bij het democratische project Creative Europe. Kunstenaar Sim Cha Chi zal aanwezig zijn bij de presentatie van het eerste deeltraject.

Georganiseerd in het kader van het Europese cultuurproject Understanding Territoriality
Identity, Place and Possession
, gefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie.

+ opening solotentoonstelling Christian Nyampeta

21.04.2016

Gerelateerd programma

tentoonstelling

21.04-18.06.2016

Entering From The Inside

Christian Nyampeta

Christian Nyampeta

Entering From The Inside