Eten in tijden van crisis, met het Ex-artists’ Collective

Bureau d'Alimentation

Met Ex-artists’ collective (Tamás Kaszás en Anikó Loránt), Martyna Urbanowicz, Bart Backaert, De Keuken van het Ongewenste Dier en Heynsquared.

Na de lezingen van de SCI FI SESSIONS (zie elders op deze website), inspireert het Bureau d’Alimentation u met een rijk aanbod aan gerechten en informatie over voedsel dat niet uit de supermarkt komt, maar simpelweg langs de kant van de weg groeit.

Sinds 2011 zijn Tamás Kaszás en Anikó Loránt (Ex-artists’ collective) gebeten door de vraag welk voedsel er nog rest na de apocalyps. Tamás Kaszás geeft uitleg over het herkennen, verzamelen en verwerken van eten in tijden van crisis.

Eerder op de avond bieden we een aperitief aan op basis van Ginderella, een brouwsel van de gebroeders Heyneman, dat gewonnen wordt uit maar liefst negen verschillende onkruidgewassen uit Gent.

Nadien is er keuze uit een reeks vegetarische en non-vegetarische gerechten die kunstenaar en chef-kok Martyna Urbanowicz bereidde met gevonden ingrediënten. Met de hulp van lokale fauna- en florakenner Bart Backaert gaat het Bureau d’Alimentation op safari door Aalst om de ingrediënten voor het buffet te verzamelen. Voor het vlees dat die avond wordt geserveerd, bestelden we Schiphol-ganzen bij onze noorderburen, die daar massaal worden afgeslacht omdat ze het luchtverkeer verstoren. Om deze verspilling van voedsel een halt toe te roepen, werd de organisatie De Keuken van het Ongewenste Dier opgericht.

Praktisch

  • Keuken is doorlopend open van 18u tot 20u.
  • De lezing van Tamás Kaszás is Engels gesproken.
  • Prijs: 15 € inclusief aperitief en keuze uit een vegetarisch of vleesgerecht.
  • Inschrijven via bureaudalimentation@netwerk-art.be

Partners

Bart Backaert is hoofdbrigadier van de groendienst van de Stad Aalst. Daarnaast is Backaert herborist, gids van de Eetbare Stadswandelingen en fietstochten, en voorvechter van de ‘gazontaks’, een boete voor hen die gras laten groeien in plaats van eetbare gewassen.

Martyna Urbanowicz woont en werkt in Polen en België. Naast haar beeldende kunstpraktijk werkt ze als chef-kok en oprichter van Cosmik Garden, een zelfvoorzienende biologische tuin die tegelijkertijd als ontmoetingsplaats voor gemeenschapsactiviteiten en kunst fungeert.

De Keuken van het Ongewenste Dier is een Nederlandse organisatie die producten verkoopt van dieren die anders om absurde redenen gedood worden. Amsterdamse duiven die toeristen aanvallen, of Schipholganzen die het luchtverkeer verstoren, de keuken vangt deze doelloze slachtingen op en brengt ze terug in de voedselketen.

Jan en Geert Heyneman (Heynsquared) ontwikkelden het befaamde Ginderella, een gin die onttrokken wordt uit verschillende onkruiden uit Gent. Geert weet door zijn functie als stadsecoloog precies de juiste gewassen te vinden.

27.04.2018