SCI FI SESSIONS #1

Klimaatverandering, de vluchtelingencrisis, burn-outs en flex-jobs, de globale opkomst van populisme, kapitalistische elites en de politiek, de ontmanteling van institutionele seksistische en racistische structuren – in verschillende domeinen lijken instellingen op de rand van de instorting te staan. Wat als we deze instorting echter als een productief fenomeen zouden beschouwen? Wat als we inzinkingen kunnen waarderen als iets dat de last van de status quo van onze schouders neemt? Welke alternatieve instellingen kunnen we dan bedenken voor cultuur, educatie, zorg, economie of ecologie? Welke middelen, vocabulaires, vormen van (zelf)-organisatie of waardesystemen hebben we daarbij nodig?

De SCI FI SESSIONS maken deel uit van een doorlopend gesprek en samenwerking tussen Netwerk Aalst en De Appel. De tentoonstelling van Tamás Kaszás, samengesteld door De Appel en Netwerk, vormt hierbij een betekenisvolle context. Voor de SCI FI SESSIONS nodigen beide organisaties kunstenaars, denkers en academici uit om collectief na te denken over alternatieve toekomstscenario’s.

De eerste SESSIONS vindt plaats op 31 maart in De Appel in Amsterdam en is opgebouwd rond bijdragen van dr. Barnita Bagchi en Jakob Lillemose. Op 27 april verwelkomen we kernfysicus en filosoof Gaston Meskens, het Britse Autonomy Institute en het Ex-Artist Collective voor de tweede SESSIONS in Netwerk Aalst

Programma SCI FI SESSIONS#1 31 maart @ De Appel (gratis toegang)

13:00 Gezamenlijke lunch

13:45 Keynote: literatuurwetenschapper Dr. Barnita Bagchi zal intrinsieke alledaagse, feministische en potentieel revolutionaire Utopia’s (fictieve Utopia’s die spelen met hedendaagse verlangens naar andere sociale werkelijkheden) in resonantie brengen met Kaszás.

14:15 Prompt & break-out sessies: Curator Jacob Lillemose van X AND BEYOND, een expositieruimte toegewijd aan het presenteren en onderzoeken van hedendaagse ‘disaster culture’, introduceert de thema’s van de middagsessies waarin we in kleine groepjes collectief speculeren over de toekomst van de culturele instelling. Deze zijn gebaseerd op scenario’s uit drie science-fiction verhalen: The Drowned World (1962) van J. G. Ballard; Night Of The Living Dead (1968) van George A. Romero en The Three-body Problem (2008) van Liu Cixin.

15:30 Gezamenlijke conclusie: Post-collapse Instituting

16:15 Koffiepauze

16:30 Doorloop van de tentoonstelling SCI FI AGIT PROP met Tamás Kaszás en Niels Van Tomme

17:30 Lancering van een speciale kunstenaarseditie van Tamás Kaszás, gevolgd door een borrel.

Bustransport Aalst — Amsterdam (heen en terug)

Netwerk Aalst organiseert transport tussen Aalst en Amsterdam.

De bus vertrekt aan Netwerk Aalst, Houtkaai 15, om 9u ‘s ochtends. ‘s Avonds vertrekken we vanuit Amsterdam om 19u. Een plekje op de bus kost €20.

De bus kan eventueel een stop maken aan het station Brussel Zuid (omstreeks 9u30). Indien je geïnteresseerd zou zijn om in Brussel op te stappen, stuur dan een mailtje naar info@netwerk-art.be

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden te Brussel.

31.03.2018 13:00—17:30