NoirBLUE, les déplacements d’une danse en Another Anagram of Ideas

Programma 2: lecture-screening-gesprek met Ana Pi gemodereerd door Onyeka Igwe en Rachael Rakes

De voorstelling start om 16u00

Ana Pi, NoirBLUE, les déplacements d’une danse, 27′, Brazilië, 2018

“De etnografische blik die soms de spiritualiteit of het ritueel van het gefilmde kan vervlakken”, stelt Ana Pi, wier filmische en choreografische werk zich ophoudt aan de tegenpolen van het staren op afstand en navigeert door verschillende lagen van werkelijkheid en tijd, doordrenkt met de rijkdom en erfenis van Afro-Diasporische voorouders. NoirBLUE-les déplacements d’une danse evoceert Pi’s reis langs verschillende bestemmingen in Afrika, om “opnieuw contact te maken met haar afkomst via het choreografische gebaar….”. In deze dans van vruchtbaarheid en genezing wordt de zwarte huid onder de blauwe sluier geïntegreerd met de ruimte, waardoor nieuwe vormen en kleuren ontstaan die voorouders, saamhorigheid, verzet en het gevoel van vrijheid oproepen”. Deze ideeën vormen ook de kern van het meest recente onderzoek van de choreografe, onderzoeker en filmmaker, The Divine Cypher en de film Another Anagram of Ideas, over de nalatenschappen van Katherine Dunham en Maya Deren. Dit project, dat werd bekroond met de 2020 Cisneros Institute en MOMA Artist Research Fellowship, duikt in archieven die de aanwezigheid van Dunham en Deren in Haïti documenteren en verbindt met Ana Pi’s eigen Candomblé spiritualiteit, om een “onderzeese doorgang tussen goddelijke realiteiten, Afro-Atlantische geschiedenissen en ancestraliteit” te bouwen. NoirBLUE en Another Anagram of Ideas wordt gepresenteerd door Ana Pi zelf en wordt gevolgd door een gesprek over het totale oeuvre van de kunstenaar in dans, film en beeldende kunst, gemodereerd door Onyeka Igwe en Rachael Rakes.

Biografie

Met choreografische gebaren verbindt Ani Pi haar Afrikaanse afkomst in een tijd-ruimte-experiment waarin traditionele en moderne dans worden samengebracht. Deze dans van vruchtbaarheid en heling beeldt nieuwe vormen af om voorouderlijke banden, verbondenheid, verzet en een gevoel van vrijheid op te roepen.Ana Pi is een choreografe en beeldend kunstenaar, geboren in Brazilië en gevestigd in Frankrijk. De kunstenaar ontwikkelt zich als onderzoeker van Afro-Diasporische en stedelijke dansen, treedt op als improvisatiedanseres en pedagoog, haar praktijken zijn verweven met het reizen. Haar interdisciplinaire werken zijn met name gesitueerd tussen de begrippen transit, verplaatsing, verbondenheid, superpositie, geheugen, kleuren en alledaagse gebaren.

Haar dansen, films en onderzoek zijn geprogrammeerd in institutionele ruimtes zoals het MoMA, Cisneros Institute, Centre Pompidou, Fondation Cartier, Museo Reina Sofia, Museu INHOTIM, Rotterdam International Film Festival, Festival d’Automne Paris, onder andere. The Divine Cypher, RAW ON, Fumaça, Meditation on Beauty, èscultura, O BΔNQUETE, COROA, NoirBLUE, DRW2 et Le Tour du Monde des Danses Urbaines en 10 villes zijn haar werken die choreografie, discours en installatie articuleren. Audiovisuele producties worden benadrukt door NoirBLUE – les déplacements d’une danse (2018 – 27′), haar eerste internationaal bekroonde documentaire, en de essays Another Anagram of Ideas (2022-10’07) en VÓS (2011 – 5′ 30 ).

Sinds 2010 ontwikkelt en deelt ze de praktijk genaamd STEADY BODY; perifere dansen, heilige gebaren, en in 2020 creëert ze de structuur NA MATA LAB voor artistieke productie en samenwerking. In 2023, in opdracht van de 35e São Paulo Biënnale, exposeerde ze haar eerste kinetische installatie ANTENA IA MBAMBE – Mimenekenu Ê Lá Tempo!, gemaakt in samenwerking met Taata Kwa Nkisi Mutá Imê, een opperpriester van het Braziliaanse Candomblé. En met Julien Creuzet ondertekende ze de choreografie van ALGORITHM OCEAN TRUE BLOOD MOVES, de grootschalige performance gecreëerd door de beeldend kunstenaar en dichter, in opdracht van zowel de Performa Biënnale als de Hartwig Foundation. Gepresenteerd afgelopen november in New York City, deze performance kenmerkt 7 jonge dansers van de Alvin Ailey School en de zangeres Malou Beauvoir.

23.03.2024, 16:00

Gerelateerd programma

tentoonstelling

22.03-26.05.2024

Ritual in transfigured time

Carlotta Bailly-Borg, Gaëlle Choisne, Maya Deren, Darius Dolatyari-Dolatdoust, Onyeka Igwe, (LA)HORDE, Ula Sickle, Bárbara Wagner & Benjamin de Burca