Keep at it & andere kortfilms

Programma 1

Compilatie van vier kortfilms, totale runtime 64′
De voorstelling start om 14u00

Victoria Santa Cruz, Me gritaron negra, 1971

Sara Goméz, Y Tenemos Sabor, 1971

Katherine Dunham, Carnival of Rhythm, 1941

NIC Kay, Keep At It, 2021

Victoria Santa Cruz toont met trots en vaardigheid haar zwarte identiteit in Me gritaron negra (1971). Ze herhaalt het woord ‘Negra’ keer op keer, vergezeld van beelden van applaudisserende handen en heupen die synchroon bewegen op het ritme van de muziek. Ze eist het woord op, dat ooit als een belediging werd gebruikt, en maakt er een bron van trots van. De werken in dit programma zijn allemaal expressies van herovering door middel van beweging en gebaar, en ze belichamen de uitspraak van wetenschapper Katherine McKittrick dat “dans de uitdrukking is van zwart leven”.

In Y Tenemos Sabor (1967) van Sara Goméz wordt de geschiedenis van de Cubaanse muziek in kaart gebracht door de introductie van de specifieke instrumenten van het land, afgewisseld met live optredens van rumba-, conga- en habanera-bands, aangevuld met demonstraties van de bijbehorende dansen en de vreugdevolle menigten die uit de beslotenheid van een openbaar plein tevoorschijn komen om samen te dansen.

Carnival of Rhythm (1941) van Katherine Dunham, mentor van Maya Deren, documenteert de gechoreografeerde voorstellingen van de sociologe en grondlegster van de Dunhamtechniek, die met haar dansgezelschap door Europa en Noord-Amerika toerde om het publiek vertrouwd te maken met Afrikaanse danstradities.

En tot slot, in Keep at It (2021) van NIC Kay, onderdeel van hun serie ‘#blackpeopledancingontheinternet’, zien we Kay voor de camera optreden met kleine, alledaagse bewegingen op een handbalveld, waarbij de alledaagsheid van het bewegen door de wereld wordt benadrukt.

23.03.2024, 14:00

Gerelateerd programma

tentoonstelling

22.03-26.05.2024

Ritual in transfigured time

Carlotta Bailly-Borg, Gaëlle Choisne, Maya Deren, Darius Dolatyari-Dolatdoust, Onyeka Igwe, (LA)HORDE, Ula Sickle, Bárbara Wagner & Benjamin de Burca

NoirBLUE, les déplacements d’une danse en Another Anagram of Ideas

Programma 2: lecture-screening-gesprek met Ana Pi gemodereerd door Onyeka Igwe en Rachael Rakes

Prutsklub

Maak puffy weapon shields met Bebe Books & Amber Hoogland

Night Live

Party door Bebe Books

DIY Stop Motion animatie

Mobiele Stop Motion installaties voor jong en oud door Studio REKKER

Intergalactic Lovers + Dj-set Barst

een intieme akoestische set op maat van NW vòòr het feest losbarst

workshop

23.03.2024

Stop Motion Animaties gebaseerd op Iep! van Joke Van Leeuwen

Workshop voor kinderen tussen 8 en 12 jaar, met animatiekunstenaar Esther Rosa (i.s.m. Utopia Aalst)