Citoyenne Reprise

Jeremiah Day & Medewerkers

Valse beloften en dromen van een leven als burger, en misschien ook enkele oprechte.

Binnen het ‘web van menselijke relaties’, zoals Hannah Arendt het verwoordde, reikt de expo Citoyenne Reprise ons landschappen en verhalen aan over het publieke leven. Maar ook een sense of place of 'plaatsgevoel', opengelegd door Jeremiah Day's aanpak die op samenwerking, vertrouwelijkheid en improvisatie is berust.

In het midden van de tentoonstelling staat het titelwerk waarin bevriende kunstenaars de hoofdrol spelen. Het is een remake van een film die maker Gilles Vandaele niet publiek mocht vertonen. Hij stelt scherp op een bezetting van een bos bij Aarlen en brengt de poging in beeld van jonge burgers die de publieke ruimte en grondstoffen wilden behoeden. Deze recent gebulldozerde en grotendeels weggedrukte poging vormt de basis voor een informele mixed media ‘jamsessie’, een live zomerprogramma en een artistieke bijeenkomst als reactie op de uitzetting – niet de vernietiging – van een Belgische burgerinitiatief.

Andere werken omvatten de documentering van Day's debattour (2019) met burgerrechtenveteraan Joanne Bland uit Alabama en de organisatie Belgian Youth For Climate. Hedendaagse gebeurtenissen worden onderzocht vanuit zowel een filosofisch als persoonlijk standpunt, een perspectief dat belichaamd wordt in de geleefde ervaring van plaats, gebeurtenis, herinnering, trauma en verlossing.