Netwerk Aalst verbouwt

ectv architecten aangesteld

Netwerk Aalst beschikt over een schitterend gebouw - een voormalige textielfabriek op de rechter Denderoever, op wandelafstand van het station en centraal gelegen in een stedelijk ontwikkelingsgebied. Om onze bezoekers nog beter van dienst te kunnen zijn, stelden we in 2017 het architectuurbureau Czvek Rigby aan om te onderzoeken wat er beter kan in ons gebouw.

Deze voorstudie bracht de pijnpunten van onze huidige infrastructuur aan het licht: als gevolg van het sterk geëvolueerde artistieke programma is ons gebouw in haar huidige toestand inefficiënt, moeilijk leesbaar en te weinig uitnodigend.

Netwerk Aalst is gebaat bij een betere interne circulatie, een optimalisatie van de toegankelijkheid, en een duurzame verbetering van de infrastructuur.

Dankzij de steun van Foci (Fonds Culturele Infrastructuur) konden we in september 2018 echt aan de slag, en stelden we ectv architecten (Els Claessens en Tania Vandenbussche) aan voor de verbouwing.

Naast de beeldende kunstwerking bouwen we een volwaardig, onafhankelijk filmhuis uit. We willen in de toekomst meer films vertonen. We frissen ons café op, en verplaatsen het binnen ons gebouw, zodat de link met Aalst beter wordt. We zetten in op een laagdrempelig onthaal, en een aangepaste circulatie die ons toelaat om het gebouw makkelijker ter beschikking te stellen van lokale organisaties.

Ons doel blijft dat Netwerk Aalst een toegankelijke, publieke plek is in Aalst, waar mensen elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan, kunst kijken en erover nadenken, een koffie drinken, een film meepikken, maar waar ook scholen, organisaties, en andere lokale verenigingen terecht kunnen met een eigen workshop, receptie, debat of ander project.

Over ectv

De samenwerking tussen Els Claessens en Tania Vandenbussche start in 1997. Na hun studies hebben beiden een meesterlijke leerschool doorlopen bij Marie-José Van Hee architecten en Robbrecht en Daem architecten.

Liefst werken ze, samen met medewerkers en collega’s, aan verscheiden opdrachten van uiteenlopende schaal en met verschillend programma: zowel kleine strategische ingrepen als beeldbepalende gebouwen, zowel private als publieke opdrachten. Voor Tania en Els toont meesterschap binnen het domein van de architectuur zich bovenal in het plan. Een meesterlijk plan is een plan dat werkt, functioneert, ordent, verbindt, verrast en charmeert. Het plan linkt het maken en het denken, het verbeelden en het verbeelde.