tekst

Netwerk Aalst verbouwt

Verbouwingen

Netwerk Aalst verbouwt. Er komt een nieuwe ingang langs de Josse Ringoirkaai met een gastvrij onthaal. De filmzaal wordt volledig vernieuwd en uitgerust met de beste zeteltjes. En het café trekken we dichter naar de Houtkaai zodat er meer natuurlijk licht kan binnenvallen. Het gebouw wordt toegankelijker, duurzamer en praktischer. We krijgen een nieuwe lift naar de filmzaal, er komt dubbele beglazing en de pakhuizen krijgen degelijke verwarming zodat ze ook in de winter gebruikt kunnen worden. We werken zo veel mogelijk met duurzame en energiezuinige technieken.

De verbouwingen zijn gestart in september 2022 en zullen ongeveer 10 maanden duren. De volledige kostprijs is net iets meer dan een miljoen euro. Daarvan zal de helft, vijfhonderdduizend euro, komen van het Fonds Culturele Infrastructuur van de Vlaamse Overheid, waaronder tweehonderdvijftigduizend euro voor toegankelijkheid en tweehonderdvijftigduizend euro voor duurzaamheid. Het overige bedrag komt uit onze eigen middelen en een lening. De werken worden uitgevoerd door Camimmo onder leiding van ECTV Architecten.

Wil je weten hoe ver de verbouwingen staan? In deze verbouwblog posten we maandelijks een update met bijhorende foto’s. Kom je graag verhalen te weten van verschillende mensen die betrokken zijn bij deze werken? Gedurende de verbouwingen zullen we af en toe ook een interview posten. Lees hier alvast het interview met Kathleen Mertens, de ingenieur stabiliteit.

Samenwerkingen

Tijdens de verbouwingen blijven sommige delen van ons huis toegankelijk. Zo zitten de bureau’s van Netwerk Aalst tijdelijk in ‘de tuin’. Ook zoeken we steeds naar de beste oplossingen om onze samenwerkingen verder te zetten. De Academie van Aalst heeft een eigen lokaal in ons gebouw waar op vrijdag een les plaatsvindt. Broeiklas komt om de twee weken langs met Klub Talent. En REKKER heeft hun studio tijdelijk opgebouwd in het VTI. Er is steeds ruimte om te luisteren naar vragen van buurtbewoners en andere organisaties. We bekijken samen wat mogelijk is in ons huis of in de stad.

De ondersteuning van kunstenaars blijft op onze prioriteitenlijst staan. Zo gaat Studio Aalst, een project waarin we samen met een aantal kunstenaars de stad intrekken en bekijken hoe Aalst als studio kan functioneren, samen met de verbouwingen van start.

Filmwerking

Het filmhuis blijft actief tijdens de verbouwingen, maar wel op een andere locatie. We verhuizen ons filmhuis tijdelijk naar de prachtige feestzaal van VTI Dé Vakschool in Aalst (Vakschoolstraat 41). Elke dinsdag en vrijdag kan je daar de beste films gaan bekijken. We richten er een filmclub op voor jongeren en laten ook ruimte in het programma zodat je mee kan bepalen welke films we tonen.

Architecten: ectv architecten

Studiebureau stabiliteit: BAS bvba

Studiebureau technieken: Efika

Veiligheidscoördinator: Micconsult bvba

Aannemers: De Dender nv & Bouwbedrijf Camimmo Aalst

Met steun van: Vlaamse Gemeenschap & Stad Aalst

24.06.2022