kunstenaar

Alle Kunstenaars

Laure Prouvost

Het oeuvre van de Franse multimediakunstenaar Laure Prouvost bestaat uit video- en geluidskunst, installaties en performances. Prouvost is bekend om haar meeslepende installaties die ze op humoristische en eigenzinnige wijze samenstelt.

Taal, in de ruimste betekenis van het woord, speelt een belangrijke rol in haar werk en beschouwt ze als instrument voor de verbeelding. Prouvost zinspeelt op miscommunicatie. Ze zoomt in op het verloren gaan van betekenissen bij een vertaling en herdenkt bestaande associaties tussen woord en beeld. Verhalen die gewoonlijk lineair verteld worden, haalt ze door elkaar.

Prouvost combineert haar persoonlijke herinneringen, echt of verbeeld, met artistieke en literaire verwijzingen. Zo creëert ze complexe filminstallaties die fictie en realiteit verdraaien. Ze filmt op een unieke manier die tegelijk verleidelijk en schokkend is en hanteert gelaagde vertellingen, quick cuts, montage en woordspelingen. Daarbij put ze uit een rijk, bijna tactiel assortiment van foto’s, geluiden, gesproken en geschreven zinnen. De films plaatst ze meestal in een zorgvuldig geconstrueerde omgeving met een duizelingwekkend scala aan gevonden voorwerpen, sculpturen, schilderijen en tekeningen, maar ook borden en meubels. Deze voorwerpen zijn verbonden met het overkoepelende verhaal, maar toch fungeren ze als relikwieën.

Laure Prouvost studeerde aan Goldsmiths College en Central St Martins in London. Sinds enkele jaren woont en werkt ze afwisselend in Londen en Antwerpen.

Recente solotentoonstellingen zijn: ‘AM-BIG-YOU-US LEGSICON‘, M HKA Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen, België (2019) Palais de Tokyo, Parijs (2018); The Bass Museum, Miami (2018); They Waiting for You, performance voor het podium in het McGuire Theatre, Minneapolis (2018); SALT Galata, Istanbul (2017); Kunstmuseum Luzern (2016); Pirelli HangarBicocca, Milaan (2016); Museum Für Moderne Kunst, Frankfurt (2016); Red Brick Art Museum, Beijing (2016); Haus Der Kunst, München (2015); New Museum, New York (2014); Laboratorio Arte Alameda, Mexico-stad (2014); Max Mara Art Prize for Women, Whitechapel Gallery, London and Collezione Maramotti, Reggio Emilia (2013); en The Hepworth Wakefield (2012).

Laure Prouvost won de MaxMara Art Prize for Women in 2012 en de Turner Prize 2013. In 2019 vertegenwoordigde Prouvost Frankrijk op de 58e Biënnale van Venetië.

tentoonstelling

08.02-18.10.2020

Occupie Paradit

Alex Cecchetti en Laure Prouvost