RISE

Programma 4 - in de aanwezigheid van Bram Van Splunteren

Tickets

  • Dagkaart voor alle films + voorstellingen + eten + tentoonstelling: 20 euro
  • Los ticket voor film /voorstelling/eten/tentoonstelling: 7,50 euro

Bram Van Splunteren, Big Fun In The Big Town, NL, 1986, 41’:

Big Fun in the Big Town is een muziekdocumentaire uit 1986 die in opdracht van de Nederlandse VPRO-televisie gedraaid werd. De documentaire werd op locatie in New York gedraaid en het Marcel Vanthilt als reporter ter plaasten. Vanthilt en Van Splunteren wisten diverse belangrijke pioniers van de hiphopbeweging te interviewen, waaronder Run-D.M.C., LL Cool J, Doug E. Fresh, Grandmaster Flash, Roxanne Shante, Biz Markie, MC Shan, Russell Simmons, Mr. Magic, Schoolly D en The Last Poets. Grandmaster Flash toonde zijn talenten als scratcher en dj, Doug E. Fresh beatboxede op een drukke straathoek in Harlem, New York en LL Cool J was op het moment van de opnamen amper 18 en woonde nog bij zijn grootmoeder. De reportageploeg arriveerde letterlijk op een scharniermoment. Run-D.M.C. had net de single Walk This Way uitgebracht, hun duet met de rockgroep Aerosmith, waardoor hiphop ook definitief door de blanke mainstream zou worden aanvaard. Hierdoor biedt Big Fun in the Big Town ook een uniek tijdsdocument. De film was een van de eerste documentaires die hiphop documenteerde en had een enorme impact op de populariteit van de muziekstijl in Nederland en België.

Bárbara Wagner en Benjamin de Burca, RISE, CA, 2018, 21’

RISE onderzoekt hoe ritme, gesproken woord en dans door performers worden gebruikt om op creatieve wijze hun persoonlijke relaties tot identiteit en zelfrepresentatie uit te drukken. De cast, voornamelijk bestaande uit immigranten van de eerste en tweede generatie uit het Caribisch gebied en Afrika, zijn leden van de groep R.I.S.E (Reaching Intelligent Souls Everywhere) – een door jongeren geleide beweging die wekelijkse poëzieslams organiseert in voorstedelijke gemeenschapscentra om artistieke, persoonlijke, sociale en spirituele kansen te bieden aan jongeren in het Greater Toronto Area.

Gefilmd op lijn 1 van het metrostelsel van de Toronto Transit Commission, zien Wagner & de Burca de metrotunnels als een letterlijke code die door de performers wordt gebruikt om met elkaar en de rest van de wereld in contact te komen.

25.05.2024, 20:30

tickets